Kiska, Beblavý, Truban, Hlina: Musíme nahradiť Kočnerovu generáciu politikov, reagoval už aj Fico

Telerano_15_07_P20_Po_06_00_uni.mp4
Zdroj: TASR

Lídri nových strán odsúdili slová Fica, Danka a Bugára.

Progresívne Slovensko, Spolu, KDH a Za ľudí spoločne reagovali na zverejnené správy z Kočnerovej Threemy.

"Politici sa za dvadsať rokov nezmenili. Nedokázali pracovať pre ľudí. Keď som si prečítal prepisy Kočnerových správ, pochopil som ich obludnosť. Presne kvôli tomu išli do politiky. Aby sme priniesli zmenu," povedal líder progresívcov Michal Truban.

Miroslav Beblavý (Spolu) kritizoval reakcie Roberta Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára, ktorí všetky prepojenia na Mariana Kočnera popreli.

"Namiesto jasných krokov, sme počuli výhovorky a zajakávanie a protiútoky na nevinných novinárov. Vedia, že v ich strane ich nemá kto nahradiť. Ich strany sú kočnerovou generáciou," vyhlásil Beblavý.

Ich slová potvrdili aj Alojz Hlina (KDH) a Andrej Kiska (Za ľudí).

Fico: Ide o útok firmy Eset

Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico označil zverejňovanie údajnej komunikácie Mariana K. a Aleny Zs. za organizovaný útok na vládnu koalíciu zo strany opozície a firmy Eset. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii.

"O osude tejto krajiny nemôže rozhodovať neoverená sms-ková komunikácia chvastúňa, ktorý sa chvastá pred nejakou ženou", uviedol Fico na margo zverejnených správ.

Fico opätovne označil predsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana za podozrivého drogového dílera, lídra vznikajúcej strany Za ľudí Andreja Kisku za daňového podvodníka a predsedu Spolu Miroslava Beblavého sa pýta, odkiaľ zobral peniaze na svoj rodinný dom.

„Spoločnosť Eset je podľa cudzích zdrojov preukázateľne napojená na zahraničné tajné služby," uviedol Fico na tlačovke.


Spoločnosť Eset odmieta obvinenia zo spolupráce so zahraničnými spravodajskými službami. Podľa svojho vyjadrenia pri odhaľovaní kybernetickej kriminality pomáha orgánom činným v trestnom konaní po celom svete, vrátane slovenskej polície.

"Eset je absolútne apolitická firma, ktorá nikdy nepodporila konkrétneho politika alebo politickú stranu. Zároveň spoločnosť Eset nevlastní žiadne médium," dodala firma.

Spoločné vyhlásenie a výzva koalície Progresívneho Slovenska a Spolu - občianska demokracia, strán KDH a Za ľudí:

My, lídri demokratických politických strán, ktorí nepatria do kočnerovskej generácie politikov, sa zaväzujeme, že urobíme všetko preto, aby sme popretŕhali väzby medzi políciou, prokuratúrou, justíciou a ľuďmi, ktorí sú napojení na zločineckú sieť.

Uvedomujúc si neschopnosť a neochotu vládnej koalície umožniť bezpečnostným orgánom vyšetriť a potrestať všetkých zodpovedných, sľubujeme, že ak naše strany budú vo vládnej koalícii, stane sa najvyššou prioritou vlády, aby bezpečnostné zložky štátu mohli konať slobodne. Garantujeme, že polícia nebude nikdy konať v prospech osôb podozrivých zo závažných trestných činov a zneužívať svoje postavenie voči občanom, novinárom a politikom tak, ako je to dnes.

Až do volieb zostáva zodpovednosť za bezpečnosť občanov a postavenie vinníkov pred spravodlivosť na pleciach slušných a poctivých policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorých je na Slovensku veľká väčšina.

Chceme ich teda podporiť - nebojte sa dovtedy konať, vyšetrovať a hľadať pravdu. Ak sa stretnete s tlakom na vašu slobodnú prácu, vystúpte verejne a my sa Vás zastaneme. Všetci slušní ľudia na Slovensku stoja za Vami.

Po zmene, ktorá je po dnešných udalostiach neodvrátiteľná, vytvoríme prostredie, v ktorom budete môcť slobodne vykonávať svoju prácu a budete môcť uplatňovať rovnaký meter pre všetkých. Zákon bude na Slovensku platiť pre každého rovnako.

Sulík a Matovič vraj o dohode nevedeli

Richard Sulík (SaS) pre TASR uviedol, že návrh zmluvy od Kisku dostal len predvčerom podvečer. "O piatkovej tlačovej besede sa nezmienil, a keďže v týchto dňoch cestujem po Slovensku, plánoval som sa tomu venovať až v piatok. Samozrejme, ak by som vedel o tom, že zmluva sa ide verejne prezentovať už v piatok ráno, bol by som sa zúčastnil," skonštatoval Sulík.

Igor Matovič (OĽaNO) reagoval na Kiskove slová na sociálnej sieti s tým, že Kiska klamal. "Kiska mi poslal dve SMS-ky, či nemám chuť a čas na kávu s ním v pondelok, či vo štvrtok. Prvú 5. júla a druhú 8. júla. Neodpovedal som mu na ne hneď, lebo som chuť nemal. Keď sa neskôr v médiách sťažoval, tak som mu aj ja cez médiá poslal odpoveď. Nemám totiž rád ľudí, ktorí mi do očí klamú o tom, ako veľmi chcú spolupracovať a poza chrbát robia presný opak," tvrdí Matovič.

Kiska podľa jeho slov dobre vedel, že mu dve SMS-ky posielal pred 39, respektíve 42 dňami. "Logicky nemohol s dobrým úmyslom teraz tvrdiť, že mi poslal SMS-ky s úmyslom dať spoločné vyjadrenie ku Kočnerovej Threeme, ktorá je vonku dva dni," uviedol líder OĽaNO.

Kiska podľa Matoviča klamal, aby úmyselne vytvoril lepší obraz o sebe a jeho strane Za ľudí a úmyselne horší o Matovičovi a OĽaNO. Matovič sa zamýšľa aj nad možnosťou, že Kiska už 42 dní, respektíve 39 dní vopred vedel, čo bude predmetom piatkovej 'tlačovky'.

"To by ale musel byť vopred dohodnutý s médiami, že sa Kočnerova komunikácia zverejní práve teraz. Keďže nechcem konšpirovať, reálna možnosť je len, že Kiska, bohužiaľ, opäť úmyselne klamal. A mne je to opäť ľúto," napísal Matovič na sociálnej sieti.

BRATISLAVA/tvnoviny.sk, TASR

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme KDH

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.