V tomto období je bryndza najlepšia, no salaše sa musia vysporiadať so zavretými reštauráciami

Muránsky salaš zachránil predaj cez internet.

Zdravý potravinový unikát s visačkou "Vyrobené na Slovensku". To je májová bryndza. Práve v tomto ročnom období sa vyrába bryndza najvyššej kvality. Salaše však tiež postihla pandémia koronavírusu a odbyt bryndze sa zmenil.

Biele zlato s nezameniteľnou chuťou od oviec, ktoré sa celé dni pasú na zelených lúkach. Je to tak aj uprostred muránskej prírody, ďaleko od vyčnievajúcich komínov.

Chuť bryndze závisí aj od toho, čím sa ovce kŕmia. V zime žerú iba seno, teraz v máji majú rozkvitnutú voňavú lúku. A presne taká je aj májová bryndza.

Bačovia na Muránskom salaši podoja ovcu dvakrát denne. Za jeden deň tak získajú vyše liter mlieka. Čerstvé mlieko ide rovno do výroby.

Zrenie trvá tri až päť dní. Záleží na tom, kedy sa na povrchu urobia správne dierky. Potom treba syr už len pomlieť a na samý záver akurátne osoliť a bryndza je hotová.

Koronavírus zastihol aj Muránsky salaš. Výpadok odbytu z reštaurácií predstavoval 90 percent celkovej produkcie. Zachránil ich však predaj cez internet. 

Viac sa dozviete v reportáži Ľuba Fronka.


Celé Televízne noviny si môžete pozrieť na markizaplus.sk

MURÁNSKA DLHÁ LÚKA/TV Markíza

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Bryndza

Dôležité udalosti