Sú nepasterizované mliečne výrobky zdravotne bezpečné? Hľadali sme odpovede

Ak sa pri ovčom nepasterizovanom mlieku vyskytne kliešťová encefalitída, na vine je zväčša lajdáctvo.

Otepľovanie klímy žičí aj parazitom. Z juhu sa aj na sever našej krajiny čoraz viac rozširujú kliešte, ktoré prenášajú nebezpečné ochorenia. Dostávajú sa aj do oblastí s tradičnými pasienkami. A tak je čoraz aktuálnejšia otázka, či sú nepasterizované mliečne výrobky zdravotne bezpečné.

Ešte pred pár desiatkami rokov sa kliešte vyskytovali výlučne v našich južných krajoch. Aj globálne otepľovanie môže za ich sťahovanie do regiónov typických chovom oviec.

A preto je dnes čoraz bežnejšie, že ľudia sa zaujímajú nielen o čerstvosť výrobkov, ale aj o ich zdravotnú bezchybnosť. A často kladú otázky aj v súvislosti s encefalitídou.

Emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekárenského Karol Herian tvrdí, že ak sa pri ovčom nepasterizovanom mlieku vyskytne kliešťová encefalitída, na vine je zväčša lajdáctvo.

"Encefalitída sa vyskytuje hlavne vtedy, keď sa tie ovečky pasú na nejakých zaburinených lúkach a pasienkoch, alebo keď tam je možnože prítomnosť kozičiek, alebo aj iných zvierat," hovorí.

Ovca totiž spása len vykosené pasienky a do kríkov alebo vyšších porastov, kde sa kliešte združujú, rada nechodí.

Ak sa ochorenie v nepasterizovanom ovčom syre objaví tak zásadne iba v mladom, ešte sladkom.

A práve taký majú ľudia najradšej.

Najlepším návodom ako konzumovať zdravé a zároveň bezpečné ovčie výrobky je nepodľahnúť nízkej cene kdesi pri ceste.

Viac v reportáži Mariana Lechana


MARTIN/TV Markíza

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Kliešťová encefalitída

Dôležité udalosti