Domáce

Percentá mäsa v párkoch nemusia znamenať ich kvalitu

Párky - ilustračná snímka
Zdroj: shuterstock.com

Skutočný podiel mäsa u hydinových párkov a špekáčikov z obalov jednoducho nevyčítate.

Aj vy si vyberáte párky podľa toho, koľko v nich je mäsa? Potom máme pre vás zaujímavú informáciu. Percentá, ktoré na obale nájdete ešte nemusia nič znamenať.

Keby vám dal niekto do ruky dve balenia, ktoré z nich by ste si vybrali? V ankete nám pani povedala, že tie s väčším percentom mäsa.

No ani dôkladná obozretnosť však v tomto prípade nehrá veľkú úlohu. Skutočný podiel mäsa u hydinových párkov a špekáčikov z obalov jednoducho nevyčítate.


„Hydinové mechanicky separované mäso" - takto označujú výrobcovia hydinových párkov a špekáčikov podiel mäsa vo výrobku. Na obale však už nie je uvedené o aké mäso vlastne ide.

„Bádrové mäso sa vyrába pod nízkym tlakom, čiže je to niečo ako mleté mäso, zatiaľ čo mechanicky separované mäso sa vyrába z hydinového mäsa a kostí," vysvetlil riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár.

Bez ohľadu na spracovanie sa však uvádzajú pod spoločným označením.. Ak sa teda pri nákupe striktne držíte popisu, v podstate vám to až tak veľa nepovie. Dôležité je to či je bádrové alebo nebádrové a teda zmiešané s rozlisovanými kosťami.

Molnár dodal, že európska legislatíva neumožňuje toto označenie používať na obaloch výrobkov. Znamená to, že spotrebiteľ nie je schopný zistiť z čoho je ten výrobok vyrobený.

Ministerstvo pôdohospodárstva nám potvrdilo, že určite by to bolo pre spotrebiteľa zrozumiteľnejšie. Záujmom rezortu je, aby sme prijali takúto legislatívu a spotrebiteľ tak dostal jednoznačnejšiu informáciu.



BRATISLAVA/Soňa Juricová

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.