Máte chuť na sladké? Takto ju účinne zaženiete

Predseda parlamentu Boris Kollár.
Zdroj: beats1/shutterstock.com

Bežné sladkosti vám okrem skvelej chute dávajú do tela aj veľa cukru a tuku.

Boj s kalóriami a nadbytočnými kilogramami zvádza veľa ľudí. Niektorí pre vlastné uspokojenie a niektorí zo zdravotných dôvodov. Vaše predsavzatia a zásady však dostávajú zabrať v momente, že dostanete chuť na sladké.

Práve sladkosti vám iba máločo vie nahradiť. Sú rýchlym zdrojom energie a majú nenahraditeľnú chuť. Okrem vynikajúcej chute však dostávate do tela aj vysoký obsah cukru a tuku. Práve preto majú vysokú kalorickú hodnotu, čo znemožňuje proces chudnutia. Musíte ich preto nahradiť.

Prečítajte si aj: Po sviatkoch je dôležité sústrediť sa na pečeň, pomôže jej detox

Zdravšie alternatívy

Skoncovať s konzumovaním sladkostí nie je jednoduché. Práve preto mnoho ľudí radšej prejde na zdravšiu alternatívu sladkostí. Musíte začať sledovať etikety a vybrať si tie produkty, ktoré majú nižší obsah cukru a tuku a zároveň vyšší obsah bielkovín a vlákniny.

Obyčajný cukor môžete vymeniť za energetické sladidlo, med, alebo stéviu. Sušienky a čokoládové tyčinky zas za proteínové tyčinky, alebo horkú čokoládu. Nenechajte sa oklamať výrobkami, na ktorých výrobcovia uvádzajú, že sú bez cukru. Práve tie často obsahujú namiesto sacharózy fruktózu, ktorá ma rovnaké množstvo kalórií.

V prípade, že túžite mať pod kontrolou príjem cukru, začnite si pripravovať a piecť vlastné koláče a dezerty. Neskôr budú vaše chute uspokojené aj dezertami bez cukru a pšeničnej múky.

Zdroj: Africa Studio/shutterstock.com

Stres a glykemický index

Veľa ľudí rieši svoj stres a problémy zajedaním a ešte viac ľudí práve sladkosťami. V tom prípade by ste svoj boj mali riešiť aj s pomocou odborníka. Tento zlozvyk sa odnaučíte aj tak, že odstránite sladkosti zo svojej blízkosti, pokúsite sa ich nahradiť nejakou činnosťou (napríklad cvičením) a vyskúšať by ste mohli aj takzvané mindful eating, teda všímavé jedenie. Zamedzíte tak bezmyšlienkovému prejedaniu a začnete jedlo vnímať.

Dôležité je aj sledovanie glykemického indexu. Za nezvládnuteľnú túžbu po sladkom totižto často môže rozkolísaná hladina glykémie, ktorá je spôsobená nevhodným jedálničkom. Vyberať by ste si preto mali potraviny s ich nízkou hodnotou.

Prečítajte si aj: Chcete mať doma vždy upratané? Naučte sa tieto triky

Kombinujte

V prípade, že si už naozaj neviete pomôcť, mali by ste kombinovať zdravé a nezdravé sladkosti, radí diétologička Kerry Neville. Čo to znamená? V podstate sa s tým bežne stretávate. Môžete si namočiť banán do čokolády, alebo dať čokoládové lupienky s orechmi. Uspokojíte svoju túžbu a zároveň získate aj nejaké prospešné živiny.

Je známe, že vám v podobným situáciách môže pomôcť aj konzumácia ovocia či žuvanie žuvačky. Ovocie v sebe taktiež ukrýva vlákninu a vitamíny. Taktiež by ste si mali dať k sladkostiam potraviny obsahujúce bielkoviny. Vďaka nim vám rýchlo nevyskočí cukor a nebudete tak skoro hladní, radí portál dama.cz.

Veľmi dôležitá je aj kvalita potravín. „Namiesto bielej čokolády zvoľte horkú čokoládu," radí výživový poradca Dave Grotto.

BRATISLAVA/tvnoviny.sk

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme My ženy

Dôležité udalosti