Tajný recept na pizzu od talianskeho šéfkuchára. Potrebujete iba päť ingrediencií

Andrea Ena hovorí, že kyslá kapusta na pizzu nepatrí, ale bryndza áno.

Pizza. Jedlo, ktoré určite každý z vás a nie raz v živote ochutnal. Svet za ňu vďačí Talianom, ktorí ju vďaka Krištofovi Kolumbusovi vylepšili o paradajky.

Prvú pizzu piekli už v starovekom Taliansku ako posúch s olivovým olejom a bazalkou. Po dovezení paradajok z Ameriky sa jej chuť ešte vylepšila. Existuje niekoľko desiatok druhov, v Ríme ju kúpite aj so zemiakmi.

Klasikou je Margherita, ktorú vymyslel neapolský kuchár Raffaele Esposito pri príležitosti návštevy kráľovnej Margherity Savojskej, ktorá bola manželkou Umberta I. Vytvoril ju v národných talianských farbách - paradajky (červená), mozzarella (biela) a bazalka (zelená).

Pri príprave cesta na pizzu je podľa šéfkuchára Andrea Enu dôležité vedieť pár trikov, napríklad, kedy pridať do cesta droždie a soľ. „Droždie a múku miešame spolu, pretože soľ ničí droždie. Dôležité je, akú múku používame, pretože cesto má byť nadýchané a odležané. Čím dáme menej droždia, tým viac odleží," prezradil v Teleráne.

Cesto na pizzu podľa Andrea Enu

1 kg hladká múka
5 g droždia
650 ml vody
20 g soli
1 PL extra panenského oleja

Dôležité na pečení pizze je aj rúra. Ak ju chceme lepšie piecť, začneme v panvici s paradajkovým základom. Upečieme pár minút na sucho jej spodok, pridáme mozzarellu a dáme do rúry zapiecť.

Podľa Enu je ideálne mať v rúre vrchný a spodný ohrev. „Ak však použijete trik s panvicou, dáte pizzu piecť na grilovací program a upečie nám ju iba z vrchu," radí.

Prečítajte si aj: Uvarte si pizzu za pár sekúnd! Stačí vám hrnček a mikrovlnka

Viete o tom, že v niektorých oblastiach Talianska pizzu aj vyprážajú? Šéfkuchár tvrdí, že vtedy vyzerá ako langoš, ale je to klasický recept. „Aj calzone pizza sa vypráža. Je to vždy lepšie ako robiť pizzu s ananásom. Je to, ako keby ste si dali na špagety kečup," konštatoval s úsmevom Ena.

A čo si myslí šéfkuchár o kečupe na pizzu? Podľa jeho slov si ho ľudia pýtajú, keď je pizza málo šťavnatá. „Odkedy žijem na Slovensku, pizza nie ja suchá. Dávame na ňu to, čo tam patrí. Ak majú pocit, že ju majú suchú, radím im, aby si namiesto kečupu dali na ňu paradajkovú omáčku. Je to dobré aj pre zdravie," povedal.

TIP: 10 najväčších prehreškov proti talianskej kuchyni. Otestujte sa!

Slováci si robia aj pizzu s kyslou kapustou a klobásou. Ena priznal, že pizzu s takýmito prísadami nikdy neochutnal. „Už to nie je pizza, ale placka. A bryndza? Prečo nie? Veď je to ovčí syr ako ricotta. Nemám problém ani s kombináciou slaniny a bryndze, ale určite nie kapusta," dodal.

Na videu sa dozviete, prečo je čierne pizzové cesto ideálne pre naše zdravie a koľko trojuholníkov jej môžete zjesť pri diéte.


BRATISLAVA/zg, Teleráno

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme My ženy

Dôležité udalosti