Nebojte sa sacharidov. Pozornosť si zaslúžia tieto zdravé pochúťky

Ilustračná snímka.
Zdroj: shutterstoc.com/marilyn barbone

Je nutné zmeniť iba uhol pohľadu a nevyhýbať sa všetkým.

Sacharidy sú postrachom väčšiny ľudí, ktorí sa snažia schudnúť a žiť zdravo. Sú akoby synonymom pre cukry a pomyselné priberanie, čím si vyslúžili vyhýbanie. Dokonca aj niektorí odborníci tvrdia, že spôsobujú obezitu a cukrovku druhého typu.

Ak sa bojíte cukrov, vyhnite sa čokoláde, bonboniéram, sušienkam, keksíkom a sladkému pečivu. Nevyhýbajte sa však všetkým. Je nutné zmeniť iba uhoľ pohľadu.

Prečítajte si aj: Nezvyčajné využitie papiera na pečenie. Tieto triky musíte vyskúšať

Vďaka sacharidom máte napríklad energiu potrebnú na cvičenie. „Sacharidy sú jedným z hlavných činiteľov určujúcich energetickú schopnosť svalov podávať optimálny výkon," potvrdzuje odborníčka na výživu Michaela Ryglová.

Práve ona zdôrazňuje nutnosť konzumovať sacharidy v strukovinách, ovsených vločkách, cestovinách, dokonca aj v pečive, ale je nutné dopriať si celozrnné a nie vianočku s džemom.

Zdroj: shuterstock.com

Ovsené vločky

Vločky sú bohatou zásobou živín, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. „Ovsené vločky môžete použiť na prípravu raňajkovej kaši, pri pečení zdravších dezertov, ovocných pohárov, palaciniek ale aj na prípravu slaných pochúťok, akými sú placky, fašírky, burgre či pizza," tvrdí Ryglová. Ľahko sa s nimi narába a môžete ich využiť aj na zahusťovanie polievok.

Quinoa

Quinoa si v mnohých domácnostiach už našla svoje stabilné miesto a mala by ho mať aj vo vašej kuchyni. Obsahuje veľa sacharidov, bielkovín, omega 3 mastných kyselín, železa aj vlákniny. Napriek tomu, že je to v podstate obilniny, je prirodzene bezlepková. Použiť ju môžete do šalátov, ako prílohu k mäsu či do rizota.

Prečítajte si aj: Minulo sa vám droždie? Tieto suroviny vám ho nahradia

Zemiaky

Zemiaky obsahujú veľa sacharidov, majú nízky glykemický obsah, nenafukujú a dokážu človek zasýtiť na dlhú dobu. Práve vďaka týmto pozitívnym informáciám by sa mali nachádzať v každom jedálničku, aj v tom na chudnutie. Okrem klasických zemiakov sú čoraz populárnejšie bataty, napriek tomu, že sú sladšie, obsahujú menej kalórií, viac vlákniny a veľké množstvo vitamínu B6 a C.

Ražné a celozrnné pečivo

Celozrnné a ražné pečivo nie je vôbec škodlivé, skôr naopak. „Ražné a celozrnné pečo síce nemá menej kalórií ako iné pečivo, ale obsahuje viac minerálnych látok a hlavne potrebnú vlákninu, vďaka ktorej ste sýty," vysvetľuje odborníčka. To znamená, že klasické biele rožky zjete dva, pretože obsahujú prázdne kalórie, ale ražný rožtek vám postačí jeden. Viac vás zasýti a dodá vám aj potrebné vitamíny.

Zdroj: shutterstock.com/from my point of view

Cícer

Cícer je často veľmi nedocenený, pritom sa z neho dajú vytvoriť mnohé pokrmy. Použiť ho môžete do polievok, šalátov, prívarok, fašírky alebo si z nich vyrobiť nátierku, hummus či falafel. Zakaždým vám dodá sacharidy a bielkoviny.

Bulgur

Nielen quinoa, ale aj bulgur je veľmi obľúbenou a zdravou potravinou. Jeho príprava je rýchla a ak k nemu pridáte zeleninu, mäso a dodáte tak telu množstvo živín. Urobte si rizoto, šalát či si ho uvarte ako prílohu, radí mojezdravi.cz.

BRATISLAVA/tvnoviny.sk

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme My ženy

Dôležité udalosti