Pumpkin spice latte: Pripravte si doma najobľúbenejšiu jesennú kávu, manuál krok po kroku

Ilustračná snímka.
Zdroj: shutterstoc.com/Elena Veselova

K jeho príprave postačí len niekoľko ingrediencií.

Každú sezónu reprezentujú nejaké jedlá, potraviny, ovocie aj zelenina. Medzi tie jesenné jednoznačne patrí tekvica. Tá sa dá využiť pri varení, pečení, tvorbe dekorácií, ale aj k príprave nápojov. Práve tekvicové latte je totiž jedna z najobľúbenejších káv na svete a počas jesene je jeho sezóna.

Slovenský preklad vám možno veľa nenapovedal, ale originálny anglický, pumpkin spice latte, ste určite počuli v amerických filmoch a ochutnali na vašich cestovateľských výletoch. Ide totiž o jeden z fenoménov medzi kávami. Sezónne ho preto ponúkajú aj celosvetovo známe kaviarenské reťazce.

K jeho príprave však postačí len niekoľko ingrediencií, a tak sme sa rozhodli priblížiť vám, ako si ho môžete pripraviť aj v pohodlí vášho domova. Lahodný a voňavý nápoj rýchlo povzbudí zmysly nielen vám, ale aj vašim blízkym. Tak, ako je horúca čokoláda symbolom zimy, je horúce tekvicové latté symbolom pohodového jesenného večera.

Prečítajte si aj: Skúste si z tekvice, okrem klasiky, urobiť kompót i sviečkovú

Budete potrebovať: 150 ml javorového sirupu, 150 ml vriacej vody, 3 PL tekvicového pyré (uvarená a rozmixovaná tekvica), korenie (škorica, muškátový oriešok, vanilka, klinček), trošku zázvoru, espresso a mlieko

Postup: V prvom rade si pripravte tekvicu. Do tekvicovej kávy sa používa hokkaido, ktoré nakrájajte na malé kúsky, vo vode uvarte domäkka, sceďte a rozmixujte tyčovým mixérom. Vznikne vám tekvicové pyré, z ktorého odoberte tri plné lyžice. Zvyšok dajte do chladničky a použite nabudúce alebo pri pečení koláča.

Do hrnčeka nalejte vodu s javorovým sirupom a pridajte odobraté pyré. Premiešajte a postupne podľa vašej chuti pridajte nastrúhaný zázvor a koreniny ako škoricu, vanilku, badyán či klinček. Škoricu odporúčame pridať celú (dva kusy). Zmes priveďte do varu. Teplotu následne stiahnite a zľahka desať minút povarte. Dajte hrnček vychladiť a zmes preceďte cez jemné sitko do sklenenej nádoby, ktorú dajte do chladničky.

Zdroj: shutterstoc.com/istetiana

Na jedno latté potrebujete dve lyžice uvarenej zmesi, ktorú zalejete horúcou kávou a napeneným mliekom. Na záver môžete pridať šľahačku a hoblinky čokolády či trošku škoricového prášku.

BRATISLAVA/tvnoviny.sk

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme My ženy

Dôležité udalosti