Stovky filmov a seriálov, obľúbené programy TV Markíza skôr ako v televízii, atraktívne športové prenosy, a to všetko bez reklám a bez viazanosti.
Vyskúšať na 7 dní zadarmoRuku k dielu pritom môžete pridať aj vy, milovníci kávového nápoja.
Pražiareň kávy, ktorá má charakter. Takto nejako by sme mohli označiť pražiareň Coffeein z mestečka Šahy, ktorá robí všetko pre to, aby pomohla prvotnému článku kávového reťazca, teda samotným pestovateľom. Ruku k dielu pritom môžete pridať aj vy, milovníci kávového nápoja. Prezradíme vám ako na to.
Pri najnovšej aktivite ide o kávu z mikrolotu Miwu dopestovaného v oblasti Bukyabo ležiacej v Ugande neďaleko hraníc s Keňou. Coffeein sa prepojil so spracovateľskou stanicou Coffee Gardens, ktorá aktuálne združuje 923 farmárov produkujúcich päť mikrolotov.
Pýtate sa čo je to „mikrolot“?
Predstavte si že máte jablkový sad kde väčšina jabloní každý rok urodí chutné jablká. Všimnete si však, že jablká z jednej časti sadu sú oveľa chutnejšie a v porovnaní s ostatnými extra šťavnaté. Rozhodnete sa teda tejto časti sadu a stromom, ktoré tam rastú, venovať viac pozornosti, špeciálne ich zalievať, pravidelne kontrolovať a venovať im celkovo viac energie, aby ste vypestovali tie najlepšie jablká aké dokážete. Keď následne zozbierate úrodu, okrem tej „bežnej“, vám zostane aj malé množstvo týchto špeciálnych jabĺk vynikajúcej kvality - mikrolot. Je ho málo, je drahší, ale ponúkne výnimočnú kvalitu a chuť.
Späť ku káve - tento konkrétny Ugandský mikrolot Miwu dodávajú dve stovky farmárov, ktorí v priemere odovzdajú 145 kilogramov kávovníkových čerešní na hlavu.
„Hlavným poslaním Coffee Gardens je podpora farmárov, takže ich úrodu jednak vykupujú za férovú cenu, ale okrem toho ich aj pravidelne školia,“ povedal majiteľ pražiarne Coffeein Peter Szabó. „Dávajú im prednášky týkajúce sa pestovania výberovej kávy, komunity podporujú sadenicami kávovníkov, v dedinách budujú studne a cestnú infraštruktúru. Nám sa táto myšlienka veľmi pozdáva a preto sme sa rozhodli takisto priložiť ruku k dielu.“
Päť eur za kilogram predanej kávy
Stanica Coffee Gardens v tejto chvíli zbiera peniaze na nové zariadenie, vďaka ktorému dokáže denne spracovať až o 3 000 kilogramov čerešní viac. Potrebuje vyzbierať 8 200 eur a rovnú tisícku chce dodať Coffeein. Slovenská pražiareň kúpila celkovo 200 kilogramov kávy a z každého predaného kilogramu pošle naspäť do Afriky 5 eur. Z 200-gramového balenia to teda bude jedno euro.
„Zákazníkom ponúkame dve veci. Jednak výnimočnú výberovú kávu a jednak pocit, ktorý zahreje pri srdci. Kúpou tejto kávy z Ugandy totiž podporia stanicu v ťažko skúšanom africkom regióne a tamojších ľudí odmenia za ich tvrdú prácu,“ pokračoval Peter Szabó, ktorý prezradil, že stanica Coffee Gardens zamestnáva viac ako 150 ľudí.
Káva s medovou až nektárovou sladkosťou mandarínok
Ako chutí takáto ugandská káva a čo od nej môžeme očakávať? „Aróma kávy je prenikavá a sladká, telo kávy zasa stredne silné, čajové,“ odpovedal Peter. „V chuti dominuje medová až nektárová sladkosť mandarínok a iného sladkého ovocia, pričom na pozadí nájdeme aj jemnú horkosť čierneho čaju a bylín. Dochuť kávy je kakaová. Môžem potvrdiť, že táto káva za to rozhodne stojí.“
Jedno 200-gramové balenie ugandskej kávy je v eshope coffeein.sk k dispozícii za 10 eur. Okrem chuti poteší aj pekným obalom, ktorý dokonca zaujal aj samotných predstaviteľov stanice. „Píšem si s nimi, sme v pravidelnom kontakte. Veľmi ma potešilo, že náš dizajn sa im mimoriadne páči. V jednoduchosti je zjavne krása,“ usmial sa Peter.
Dodajme, že v oblasti Bukyabo rastú kávovníky v nadmorskej výške 1 800 až 2 200 metrov nad morom. Kávové čerešne odrôd Nyasaland SL14 a SL28 boli zbierané ručne a spracované boli mokrou metódou. Kávičkári od nich môžu očakávať najvyššiu kvalitu, čo plne potvrdzuje aj SCA hodnotenie na úrovni 85 bodov.
Čerstvá káva, ktorá aktivuje všetky zmysly
Pražiareň kávy Coffeein sa orientuje len na výberovú kávu, teda iba na takú, ktorá na stupnici Medzinárodnej kávovej asociácie (SCA) dostala aspoň 80 z maximálneho počtu 100 bodov. Domov ju dostanete vždy čerstvú už po niekoľkých dňoch od praženia. „Taká je totiž moja zásada. Kávu treba piť čerstvú, pretože len vtedy v nej naplno vyniknú všetky jej nuansy. Viem, že mnoho ľudí tieto tajomstvá ešte neobjavilo, ale od toho sme tu my. Chceme ponúkať výberovú kávu najvyššej kvality, ktorá aktivuje všetky zmysly zákazníka,“ zdôraznil Peter.
„V ponuke máme vždy viacero zaujímavých káv, niektoré sú doslova úžasné. Najskôr vždy otestujeme stovky rôznych vzoriek a do ponuky potom zaradíme iba tie najlepšie. Uspeje máloktorá. Chceme to robiť tak, aby si ľudia názov našej pražiarne Coffeein asociovali vždy len s najvyššou kvalitou a s dokonalým, možno až gurmánskym, zážitkom,“ dodal Peter Szabó.
Aktuálnu ponuku pražiarne kávy Coffeein nájdete na webe https://www.coffeein.sk/.