Tej chuti neodoláte. Urobte si doma vlastný parížsky, zemiakový či zelerový šalát

DSC04432.JPG

Zelerový je výborný smaotný aj ako príloha k rybe.

Vo väčšine domácností budú na Štedrý deň gazdinky pripravovať klasický majonézový šalát. Ide nielen o tradíciu, ale aj o skutočnú odmenu pre chuťové kanáliky. Avšak nie každý ho vie robiť. Aj preto vám prinášame recept a postup na prípravu klasického majonézového šalátu s poctivou domácou majonézou.

Veľmi obľúbený je aj parížsky a zelerový šalát, ktorým môžete spomínanú klasiku nahradiť, prípadne ich pripraviť ako pohostenie pre návštevy.

Zemiakový majonézový šalát

Potrebujeme: 8 vajec, 600 g zemiakov (varný typ A), 6-8 kyslých uhoriek + nálev, 1 cibuľu, 600 ml slnečnicového oleja, citrónovú šťavu, jablčný ocot, plnotučnú horčicu, cukor alebo med, soľ, korenie

Postup: Ak stíhate a máte všetky potrebné suroviny, pripravte si šalát deň vopred. Najskôr si urobíme domácu majonézu, ktorú začneme pripravovať blanšírovaním vajec (vajcia ponoríme do vriacej vody na 30 až 60 sekúnd, potom ich necháme vychladnúť). Blanšírované vajcia spolu s olejom rozmixujeme ponorným mixérom, postupujeme s ním zdola nahor, kým sa nevytvorí hustá majonéza. Dochutíme soľou, korením, horčicou, citrónovou šťavou, jablčným octom a cukrom alebo medom, podľa chuti.

Mohlo by vás zaujímať: Niečo nové na Štedrý večer: Vianočný rybací mix od Gizky Oňovej

Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. To, či sú zemiaky hotové, zistíme pichnutím noža do zemiaku. Snažíme sa vyberať približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne. Následne ich nakrájame na kocky, prípadne použijeme krájač na zemiaky, ktorý je bežne dostupný v domácich potrebách.

Počas toho ako sa varia zemiaky, si pripravíme zvyšné zložky šalátu. Vajcia uvaríme na tvrdo, následne ich nakrájame. Pridáme na jemno nakrájané kyslé uhorky a na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú predtým uvaríme do sklovita v troške nálevu z uhoriek. V prípade, že máte radi jemné chrumkanie cibule, pokojne ju do šaláta pridajte aj v surovom stave.

Všetky prísady spolu dôkladne premiešame. Ak sa vám zdá, že je šalát príliš hustý, doriedime ho nálevom z uhoriek. Podľa potreby dochutíme soľou a korením a odložte ho do chladničky.

Parížsky šalát

Potrebujeme: 400 g šunkovej salámy, 200 g majonézy, 50 ml smotany na šľahanie, hrsť spareného hrášku, 3 kyslé uhorky, 1 šalotku, Worcestrová omáčka, soľ, korenie

Postup: Šunkovú salámu nakrájame na tenké slížiky, prípadne nastrúhame na strúhadle. Približne 20 sekúnd blanšírujeme hrášok vo vriacej vode. Následne ho schladíme a pridáme ku saláme. Potom pridáme majonézu, smotanu, na jemno nakrájanú šalotku a uhorku. Dochutíme soľou, korením a Worcestrom. Chuť šalátu je lepšia, ak ho necháte na noc odstáť a pripravíte si ho teda vopred.

Zdroj: Teleráno

Zelerový šalát

Potrebujeme: 1 zeler, 1 jablko, 2 PL domácej majonézy, 2 PL kvalitného jogurtu, 2 ČL dijonskej horčice, 1 PL medu, 1 šalotku, 1 mandarínku, hrsť píniových orechov, 2 bobkové listy, 1 ČL ružového korenia, 1 ČL horčičných semienok, soľ, korenie, jablčný ocot, čerstvý kôpor

Postup: Zeler očistíme a nakrájame na tenké slížiky, prípadne nastrúhame na strúhadle. Pripravíme si nálev z jablčného octu, vody, cukru, soli, ružového korenia a bobkových listov. Túto zmes pár minút prevaríme a následne vyberieme koreniny (môžeme ich aj zabaliť do prevarenej gázy a potom jednoducho vytiahnuť). Do ešte vriaceho nálevu vložíme slížiky zeleru a necháme ich 10 minút marinovať. Následne ich scedíme a dáme poriadne vychladnúť, ideálne na izbovú teplotu.

Pripravíme si zatiať dresing: Do hladka si rozmixujeme majonézu, jogurt, kapary, šalotku, med, horčicu, soľ a korenie. Nadrobno si tiež nakrájame očistenú hrušku.

Vychladnutý zeler, hrušku a dresing spolu zmiešame a dáme aspoň na dve hodiny odstáť do chladničky, ideálne cez noc.

Na dokončenie si pripravíme segmenty mandarínok (vyrežeme ich tak, aby sme sa zbavili dužiny) a opražíme si píniové orechy. Zelerový šalát podávame s kúskami mandarínky, údeným pstruhom, píniovými orechmi a čerstvým kôprom. Môžete tiež použiť napríklad granátové jablko, vlašské orechy prípadne miesto kôpru pažítku. Šalát sa skvele hodí k rybe prípadne hydine, môžete ho však pokojne jesť aj samotný, s opečenou hriankou a strateným vajíčkom.


BRATISLAVA/vd

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme My ženy

Dôležité udalosti