Hygienici upozorňujú, na čo si v stánkoch na vianočných trhoch treba dávať pozor

Hygienici upozorňujú, na čo si v stánkoch na vianočných trhoch treba dávať pozor
Vianočné trhy Zdroj: TASR/Dano Veselský

Dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch na vianočných trhoch môže zákazník vyhodnotiť podľa čistoty pracovných dosiek, kuchynských pomôcok a čistoty pracovného odevu zamestnancov.

Všimnúť by si mal tiež, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami. Vyplýva to z odporúčaní hygienikov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.

„Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, prikryté aspoň ochrannou fóliou," upozornili hygienici.

Prečítajte si tiež:

Osoby, ktoré hotové pokrmy podávajú, by mali mať pri ich príprave a manipulácii s nimi jednorazové rukavice a pokrývku hlavy.

Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť podľa ÚVZ SR uložené voľne, patria do chladiacich zariadení.

V prípade stiesnených podmienok v rade pred stánkom sa môže zákazník chrániť respirátorom alebo rúškom. Regionálne úrady verejného zdravotníctva plánujú s cieľom prevencie zdravia obyvateľov ako obvykle vykonávať na vianočných trhoch kontroly.

Vianočné trhy zdraželi. Viac v reportáži z Televíznych novín:

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti