Denník redaktorky: Z "lemry" lenivej bude do júla sexica v bikinách

Denník redaktorky
Zdroj: TVNOVINY.sk

Žiadne diétovanie! Naša redaktorka si vyskúša zdravé stravovanie.

Takže, sexica v bikinách.... V poriadku, v titulku som trochu zavádzala. V súčasnosti sa celý svet točí okolo kultu tela a krásy. Je to však relatívny pojem. Nikto nám nemôže určiť, čo je krásne a čo nie. Každému sa predsa páči niečo iné. Takže to s tou sexicou berte prosím s rezervou...

A o postavu mi pri mojom "pokuse" ani nejde. Chudnutie bude možno len vedľajším efektom. V prvom rade chcem urobiť niečo pre svoje zdravie, pretože telo si veľmi dobre pamätá, ako sa k nemu správame a ako k nemu pristupujeme. Raz nám to vráti aj s úrokmi. Ja som to svoje zanedbávala dlhší čas. Rozhodne nie som z tých, čo by si odopierali dobré jedlo. Dobré je v preklade nezdravé.

Každý deň som začínala nie práve najvhodnejším spôsobom. Bez raňajok a len so šálkou kávy som čakala, kým udrie 11.00 h a potom som sa naobedovala v miestnej reštaurácii. Ak som si nedoniesla niečo z domu, už o štyri hodiny som sa napchávala bagetou z automatu alebo som vydržala až do príchodu domov, kde som zjedla to, čo chladnička ponúkla.

Od dnes to bude inak. Naučím sa premýšľať nad tým, čo idem zjesť a akú to má kalorickú hodnotu. Pomáhať mi bude výživová poradkyňa Zuzana Chmelová, ktorá mi zostavila jedálniček na celý mesiac. Jeho prvú časť nájdete nižšie v článku.

Nechystám sa odopierať si sladké či slané, pretože existujú aj ich zdravšie alternatívy. O nich vás budem informovať v ďalšom článku. Absolvovala som tiež špeciálne meranie a každý týždeň až do prvého júla vám dám vedieť, ako sa mi darí či nedarí.
Ak vás inšpirujem, budem len rada. Tak mi držte palce.

Ak máte na mňa otázky, kontaktujte ma na telekova.nikol@markiza.sk

Zdroj: TVNOVINY.sk

Moje výsledky z merania k 1. júnu:

Aktuálna hmotnosť: 57,1 kg
Výška: 164 cm
Váha tuku:
27,8 %
Vnútorný tuk (1-59):
2 body
Svaly:
39,1 kg
Voda:
53,2%
Kosti:
2,1 kg
Metabolizmus:
1 270 kCal/ deň
Kondícia (1-9):
5 bodov
Metabolický vek:
23 rokov

Moje aktuálne miery k 1. júnu:

Obvod hrudníka: 87 cm
Obvod hrudníka pod prsiami: 80 cm

Obvod pása: 76 cm
Obvod bokov: 88 cm
Obvod stehna: 50 cm

Jedálniček mi zostavila výživová poradkyňa Zuzana Chmelová, ktorá vychádzala práve z mojich výsledkov merania. Do svojho nového jedálnička potrebujem doplniť každý deň 85 gramov bielkovín, z toho rastlinných 59,5 gramov a živočíšnych 25,5 gramov.

Mojou najväčšou slabosťou je nedostatočný pitný režim. Podľa výživovej poradkyne by som mala vypiť minimálne 2,5 litra tekutín denne, z toho 1,7 l doobeda a 0,8 l poobede. Piť budem len čistú vodu a čaje. Ideálne množstvo tekutín je 1,5 - 4 litre za deň.

Jedálniček na 7 dní

Zdroj: shutterstock.com/ marilyn barbone

1. deň

Raňajky
- 50 gramov pohánkových vločiek so smotanovým jogurtom (sójový jogurt)
- 10 ks lieskových orechov
- posypať kokosom alebo kakaom
Desiata -
1-2 ks jablka
Obed
- 100 g morčacích pŕs naprírodno (ochutiť soľou, korením, kurkumou, horčicou, cesnakom, olejom)
- 50 g hrachového pyré (uvariť suchý hrach, ochutiť, rozmixovať, môžu sa pridať 2 lyžice sójovej alebo klasickej smotany)
- šalát (rajčina, paprika, uhorka, citrón, soľ, čierne korenie, pažítka, olivy)
Olovrant -
vajce natvrdo + šalát (rovnaký ako na obed)
Večera

- 1/2 grilovaného lahôdkového tofu (opečené na masle na panvici)
- 50 g hrachového pyré
- 2-3 kusy zeleniny

2. deň

Raňajky
- 50 gramov mix sójových a ovsených vločiek, ovčí jogurt, kokos, škorica, 6 ks nakrájaných sušených sliviek, 8 ks mandlí
Desiata -
banán
Obed

- na masle osmažiť malú cibuľku a cukinu
- po odstavení z ohňa roztrúsiť celú bryndzu
- 3 ks zeleniny
Olovrant -
hrsť orechov
Večera

- uvariť 80 gramov pohánky
- 40 gramov tvrdého syra (45% tuk v sušine)
- pokrájať 2-3 ks zeleniny, dochutiť

3. deň

Raňajky - biele tofu s banánom, 8 ks vlašských orechov, mletý mak a med
Desiata -
granátové jablko s jogurtom
Obed

- na cibuli osmažiť 100 g tempehu
- pridať paradajkové pyré, dochutiť koreninami
- ako príloha 80 gramov pšena
- kapustový šalát (citrón, soľ, korenie, pažítka)
Olovrant -
100 gramov plnotučného tvarohu + 2 lyžice domáceho džemu
Večera
- 100 gramov mozarelly + šalát - zeler, uhorka, pór, paradajky, olivy

4. deň

Raňajky - 80 gramov uvarenej pohánky, 15 ks orechy a jablko, kokos a med
Desiata -
2 dcl bieleho acidka (môžeme ochutiť kokosom a škoricou)
Obed

- 100 gramov lososa na masle, dochutiť citrónom, cesnakom, soľou a korením
- zeleninový šalát s 80 g vareného cíceru
Olovrant -
30 g pečenej sóje alebo cíceru
Večera
- 100 g syru feta, grécky šalát - cibuľa, paradajka, uhorka, paprika, olivy, citrón, soľ, korenie, oregano, olivový olej, chilli

5. deň

Raňajky - údené tofu + 3 ks zeleniny
Desiata -
postrúhané jablko + 10 ks mandlí
Obed

- 100 g pečeného tuniaka alebo lososa (ochutiť citrónom, cesnakom, soľou, korením, kurkumou)
- 50 g cícerové pyré (uvariť, rozmixovať + soľ, korenie, sójová smotana)
- mrkva, brokolica na pare
Olovrant -
2 ks semienkového chleba s maslom, reďkovkou a 20 g tvrdého syra (gouda či eidam)
Večera -
praženica (3 vajcia) s 2 ks zeleniny

6. deň

Raňajky - 30 g mix semienok a orechov so 100 g tvarohu + banán
Desiata -
zeleninový šalát (3-4 ks) + olivy
Obed
- 80 g quinoy, 100 g tempeh + zelenina
Olovrant -
biely cottage cheese - môžeme pridať 1 lyžičku domáceho džemu
Večera
- grilovaný ovčí syr, 50 g quinoa + cvikla

7. deň

Raňajky - 2 ks semienkový chlieb, 1/2 údeného tofu, 2-3 ks zeleniny
Desiata -
100 g tvarohu s medom, kokosom alebo škoricou
Obed
- 50 g pšena, 50g zeleninového šalátu s fazuľou, 100 g kreviet na masle
Olovrant a večera -
strukovinové placky s kečupom a zeleninou
- 150 g šošovicovej múky alebo pomletej šošovice
- 350 ml vody
- 3 PL olivového oleja
- soľ, bylinky, čierne korenie, zázvor, muškátový orech


BRATISLAVA/ Nikola Teleková

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme My ženy

Dôležité udalosti