Rybanič si toho v banke pozrel oveľa viac ako Kaliňákov účet, tvrdí Fico

Predseda vlády Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico Zdroj: TASR

Rybaničovo konanie, ako aj jeho označenie za akt vlastenectva, odsúdil. „Je to rozpad štátu," vyhlásil.

Asistent opozičného poslanca NR SR Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič si v Tatra banke pozrel podstatne viac informácií, ako len účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka (obaja Smer-SD). Povedal to dnes v diskusii TA3 V politike premiér Robert Fico (Smer-SD). Informácie má zo svojej komunikácie s touto bankou.

„Je veľmi veľa ľudí, ktorí sa mňa pýtali a aj ja som sa pýtal, ako chcete garantovať vo vašej banke, že ľudia, ktorí tu majú účty sa nemusia obávať, že nejaký poloblázon si zapne počítač, vyberie si všetky čísla, prevody a odovzdá to médiám za 50 eur," argumentoval.

Rybaničovo konanie, ako aj jeho označenie za akt vlastenectva, odsúdil. „Je to rozpad štátu," vyhlásil Fico na adresu chvál na porušenie bankového tajomstva. Kaliňák má ďalej dôveru Fica a celého Smeru-SD.

„Každý politik, ktorý prichádza z podnikateľského prostredia, si nesie so sebou svoju minulosť a kontakty. Robert Kaliňák na dennej báze vysvetľuje, predkladá dokumenty a komunikuje," uviedol Fico, podľa ktorého Kaliňák dokázal, že nebral od Ladislava Bašternáka, podozrivého z daňových únikov, peniaze. Zároveň tvrdí, že európski ministri by okamžite reagovali ,ak by mali o Kaliňákovi pochybnosti.

Opozícia sa vraj nedokáže zmieriť s výsledkami volieb

Fico odmieta konanie opozície, ktorá podľa neho útočí preto, že sa nedokáže zmieriť s výsledkami volieb a s tým, že nie je vo vláde. Podľa Fica nemá ponuku, iba program nenávisti. Za aktivitami opozície vidí premiér snahu narušiť riadny chod slovenského predsedníctva v Rade EÚ. „Chcú len chaos a nestabilitu v čase predsedníctva. Mojim cieľom je, aby som ja a moji ministri predviedli profesionálny výkon," poznamenal premiér.

Opätovne odmietol vysťahovať sa z bytu Ladislava Bašternáka v komplexe Bonaparte. Urobí tak, ak sa preukáže Bašternákova vina v prípade podozrenia z daňových únikov. „Ak sa preukáže, že majiteľ môjho bytu je zločinec, vysťahujem sa. Ale nebudem sa sťahovať len preto, že si to želá pán Matovič," zdôraznil. Poukázal na to, že v komplexe Bonaparte bývajú aj iní významní ľudia, napríklad šéf zahraničnej banky.

Fico tvrdí, že si želá vyšetrenie kauzy. Jeho vláda plánuje opatrenia na posilnenie dôvery ľudí v políciu, súdy a prokuratúru. Hovorí o možnosti oddeliť inšpekciu ministerstva vnútra od rezortu, či o posilnení verejnej kontroly na prokuratúre a súdoch.

Dotkol sa aj situácie v koalícii, v ktorej sa rozpadá strana Sieť. Smer-SD sleduje dianie u koaličného partnera, ale nezasahuje. Pre Fica je dôležité, či budú poslanci naďalej podporovať vládne návrhy. Zatiaľ nemá informácie, že by to tak nemalo byť.

BRATISLAVA/TASR

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Kauza Bašternák

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.