Pozor! Tieto rastlinné tuky na varenie a pečenie ohrozujú naše zdravie

Študentka varí
Zdroj: Shutterstock.com

Odporúčanú dávku by sme u najproblematickejších výrobkov prekročili už pri natretí jedného chleba!

Hneď tretina z 24 testovaných jedlých rastlinných tukov na varenie a pečenie ohrozuje naše zdravie! Obsahujú vysoké hodnoty transmastných kyselín, ktoré zvyšujú riziko infarktu a neplodnosti. Informuje tn.cz, ktorý sa odvoláva na výsledky testu časopisu dTest.

Zdroj: dTest tn.cz
Osem jedlých rastlinných tukov má síce vo svojom označení slovo jedlé, ale v rámci starostlivosti o svoje zdravie by sme sa im mali radšej vyhnúť. Obsahujú totiž vysoké množstvo transmastných kyselín. Všeobecne sa neodporúča konzumovať denne viac ako 2,5 gramu týchto látok. Niektoré problematické výrobky, ale obsahovali dokonca desaťnásobne vyššie množstvo ako je odporúčaná dávka.

Vôbec najhoršie v tomto smere v teste časopisu dTest dopadol Albert quality Rastlinný tuk a Palma Cera. Prvý z menovaných výrobkov obsahoval 28 gramov transmastných kyselín v sto gramoch tuku, v druhom potom ich množstvo bolo 24,27 gramov na sto gramov tuku. Výsledky prekvapili aj lekára .

"Je to zlá správa. Tak vysoké hodnoty sme nachádzali v minulosti, kedy sa tuky spracovávali dnes už zastaranou technológiou, " uviedol pre dTest prodekan 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Pavel Dlouhý.

Zdroj: tn.cz
V Česku ani na Slovensku limity nie sú nastavené a ani výrobcovia podiel týchto látok nemusia uvádzať na obaloch. Pre predstavu toto množstvo by ľudia prekročili u dvoch najproblematickejších výrobkov už pri namazaní jedného chleba!

"Transmastné kyseliny sú nebezpečné pre naše zdravie, zvyšujú predovšetkým riziko infarktu, rastu hladiny zlého cholesterolu v krvi, vedie ku kôrnateniu tepien, zvýšenému riziku cukrovky druhého stupňa aj zvyšujú riziko neplodnosti. Sprievodným prejavom je aj telesná nadváha, " uvádza časopis dTest.

V niektorých krajinách sú presne stanovené limity transmastných kyselín vo výrobkoch, 8 z 24 testovaných tukov by sa tak v Rakúsku, Dánsku alebo Švajčiarsku nesmeli vôbec predávať! V týchto štátoch smie byť v 100 gramoch výrobkov len 2 gramy transmastných kyselín.

PRAHA, tn.cz

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme My ženy

Dôležité udalosti