Dvojaké potraviny si koledujú o škandál, upozorňuje na tovar pre Slovákov Robert Fico

Stolík s produktami, kúpenými na Slovensku a v rakúskom Hainburgu.
Zdroj: TASR

O téme bude hovoriť na stretnutí V4 v Budapešti.

Problém dvojakej kvality potravín či iných výrobkov, ako sú napríklad pracie prášky, začína podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prerastať do veľkého medzinárodného škandálu. "Nemôžem rešpektovať, aby sa takto zaobchádzalo s občanmi Slovenskej republiky," zdôraznil Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Podľa premiéra je preto dôležité, aby sa v tejto veci konalo podstatne razantnejšie. O téme dvojakej kvality potravín chce hovoriť v stredu 19. júla aj na stretnutí krajín V4 v Budapešti. Zároveň chce osloviť listom a možno sa aj osobne stretnúť s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom. "Toto je vážny politický problém," dodal.

Následne chce počkať na to, aké kroky EK v tejto veci podnikne. Doterajšie opatrenia komisie však Fico nepovažuje za dostatočné. Stále podľa neho len zbiera údaje, hoci dôkazov je podľa premiéra dostatok. Ak teda aj naďalej nebude EK postupovať dostatočne razantne, predseda vlády avizoval, že na jeseň tohto roku môže Slovensko spustiť jednorazové opatrenia.

Takýmto opatrením by podľa neho mohlo byť napríklad to, že by sa obmedzil prísun európskych výrobkov na slovenský trh. A teda, že by na nejaké obdobie napríklad smerovali do zariadení verejného stravovania len produkty zo Slovenska. "Musíme sa brániť, toto už nemôžeme akceptovať," vyhlásil premiér.


Fico si pritom podľa vlastných slov uvedomuje, že takéto opatrenie by porušovalo európske pravidlá, keďže funguje jednotný trh. "Chceme dosiahnuť len a len to, aby ľudia na Slovensku mali prístup k rovnako kvalitným potravinám," uviedol.

Ako krajné riešenie tejto situácie označil aj takzvanú občiansku iniciatívu. To znamená, ak by vyzbieral milión hlasov od občanov, EK by sa tejto téme musela venovať. Podľa premiéra by v rámci krajín V4, ktoré majú spolu 65 miliónov ľudí, bolo získanie milióna hlasov "hračkou."

O dvojakej kvalite potravín sa pritom aj sám presvedčil pri kúpe troch výrobkov - kávy, aviváže a rybích prstov. Napríklad rybie prsty kúpené v Rakúsku mali podľa jeho slov 300 gramov a 65-% podiel mäsa. Tie isté rybie prsty kúpené na Slovensku však mali podľa premiéra iba 280 gramov a 58-% podiel mäsa. Cenu aj označenie však mali rovnaké.

Rozdiely v zložení alebo balení produktu podľa Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV) automaticky neznamenajú nižšiu kvalitu alebo bezpečnosť spotrebiteľov, ktorá je definovaná na jednej strane reguláciami a na druhej vnútornými pravidlami výrobcov. "Podstatné je, aby mal spotrebiteľ dostatočnú informáciu pre svoje nákupné rozhodovanie," uviedol výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher.

BRATISLAVA/TASR

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Kvalita potravín

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.