Slovensko je stále čiernou dierou Európy, napísal Dzurinda pre Politico

Pamiatka na Jána Kuciaka a jeho snúbenicu.
Zdroj: TASR

Mikuláš Dzurinda v súčasnosti šéfuje Centru pre európske štúdia Wilfreda Martensa.

Čierna diera Európy. Takto raz bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová opísala Slovensko. Bol rok 1997, syna prezidenta Michala Kováča uniesli a kľúčového svedka Roberta Remiáša zavraždili. Aj napriek tomu, že prípad nikdy nevyriešili, všetky dôkazy naznačovali, že v tom mala prsty tajná služba.

Týmito slovami začal svoj komentár na webe Politico slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda. Netajil sa tým, že na „legendárne" Albrightovej zhodnotenie vtedajšej situácie na Slovensku si spomenul v Bruseli, dva týždne po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Deväťdesiate roky boli bez pochýb najtemnejším obdobím samostatného Slovenska. Predseda vlády Vladimír Mečiar zaviedol politiku ticha a zastrašovania médií aj opozície. Našťastie, odvážna opozícia, silné médiá a občianska odhodlanosť zmarili jeho plány.

Na jeseň 1998 vo voľbách posunuli Slovensko v ústrety demokratickejšej a prozápadnej budúcnosti," napísal Dzurinda. V roku 2004 sme vstúpili do Európskej únie a do NATO, neskôr sme sa stali aj členmi eurozóny. Slovensko už nebolo viac čiernou dierou, stali sme sa moderným a na reformy orientovaným partnerom Západu.

Vraždou novinára a jeho snúbenice sa tento obraz Slovenska podľa Dzurindu zmenil, znovu sme sa vrátili do temnoty. Ako ďalej píše Dzurinda, ktorý je v súčasnosti šéfom Centra pre európske štúdiá Wilfreda Martensa, ľudia v reakcii na tragédiu vyšli do ulíc v rámci najväčších protestov, aké krajina nezažila od Nežnej revolúcie.

„Každá vláda čelí pokušeniu, či dá prednosť biznisu alebo verejnej prosperite. Prepojenie strany Smer Roberta Fica s oligarchami bolo všeobecne známe už od jej začiatku," napísal.

Expremiér ďalej hovoril aj o Ficovej nevraživosti voči novinárom, ale aj o tom, že nie je jasné, či jeho rezignácia a rezignácia ministra vnútra Roberta Kaliňáka upokoja verejnosť.

Dzurinda sa venoval aj najmenšiemu koaličnému partnerovi Smeru, Mostu-Híd a nečakanej zmene v názoroch o rekonštrukcii vlády a predčasných voľbách. Podľa jeho slov predseda strany Béla Bugár zradil verejnosť, pretože nový premiér Peter Pellegrini bude iba „bábkou" Roberta Fica.

Zároveň vyzval opozíciu, aby stála po boku demokratickej spoločnosti požadujúcej spravodlivosť. „Iba prostredníctvom oddanosti demokratickým hodnotám a odmietnutím mafiánskych metód môže spojený slovenský národ zbaviť Slovensko nálepky krajiny, ktorej vládnu oligarchovia," napísal.

Dodal, že len vtedy sa Slovensko stane vyspelou demokraciu a už viac nebude žiť pod týmito temnými mračnami.

BRATISLAVA/pg

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Vládna kríza

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.