NATO do volieb nezasahuje, tvrdí Stoltenberg. Podobná kampaň tu bola, keď bol na čele Fico

Video televízie Markíza sa automaticky prehrá po krátkej reklame.

Premiér Ľudovít Ódor na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom diskutoval o tom, do akej miery dokáže NATO prispieť k tomu, aby na Ukrajine nastal trvalý mier.

Na tlačovej konferencii odpovedali na novinárske otázky v súvislosti s ochranou Slovenska a venovali sa aj obave opozície z ovplyvňovania parlamentných volieb zo strany aliancie. 

Prečítajte si tiež:

Slovensko sa na NATO môže spoľahnúť, hovorí Stoltenberg

„Vážime si, že nám členské štáty pomáhajú technicky aj svojimi vojakmi,“ uviedol predseda vlády.

„Nachádzame sa vo veľmi nebezpečnom svete. Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO. Naše sily chránia váš vzdušný priestor a odrádzajú iné sily, aby vstúpili na vaše územie,“ uviedol Stoltenberg.

NATO je obranná aliancia, podotkol. Nie je tu na to, aby konflikty podnecovala, ale práve naopak, aby chránila mier, dodal.

Uviedol, že aj NATO sa spolieha na Slovensko a poďakoval nám za poskytnutie podpory Ukrajine.

„Ak by Putin vyhral, odkaz by bol taký, že sa môže používať sila na dosiahnutie svojich cieľov. Svet by sa stal nebezpečnejší,“ vyhlásil.

Prečítajte si tiež:

Podobná kampaň NATO prebehla aj v roku 2017

Od slovenských novinárov prišla na generálneho tajomníka aj otázka, či vie o tom, že líder našej opozície tvrdí, že chce NATO svojou kampaňou ovplyvniť voľby na Slovensku.

„NATO organizuje rôzne informačné kampane v rôznych krajinách. Je to bežná vec, na Slovensku sa to dialo aj pred niekoľkými rokmi. Ide o súčasť dohody so spojencami – posilňovať pozíciu NATO. Je to transparentná aktivita, ktorú robíme v koordinácii s jednotlivými krajinami,“ uviedol Stoltenberg.

„Nikdy nebudeme zasahovať do domácich politických záležitostí,“ zdôraznil.

Ku skutočnosti sa vyjadril aj premiér Ódor.

„Ja osobne veľmi nechápem, prečo je okolo toho taká hystéria. Nie je to niečo tajné, čo nebolo vopred zverejnené. Robí sa to vo všetkých členských štátoch. Niečo podobné robí aj Európska komisia, ktorá sa obyvateľov snaží presviedčať o výhodách členstva v EÚ,“ uviedol predseda vlády.

Stoltenberg dodal, že podobnú kampaň uskutočnila aliancia na Slovensku aj v roku 2017, a teda v čase, keď bol predsedom vlády práve Robert Fico (Smer-SD), ktorý dnes hovorí o hrozbe ovplyvňovania volieb.

Prečítajte si tiež:

Ak bude nad Slovenskom hrozba, NATO zareaguje

Generálny tajomník NATO uviedol, že aliancia je tu na to, aby chránila všetky členské štáty, bez ohľadu na to, aké systémy na našom území sú. Ak uvidia nejakú hrozbu v súvislosti so Slovenskom, zareagujú.

„Takto to robíme desaťročia. Máme aj na Slovensku zvýšenú našu prítomnosť a lietadlá, ktoré chránia vzdušný priestor. Ak to bude potrebné, je možné premeniť to na ďalšie aktivity v súvislosti s ochranou,“ uviedol.

Hlavná zásada NATO je jeden za všetkých a všetci za jedného, podotkol.

Podľa premiéra Ódora ani my na Slovensku nehovoríme o tom, ako je zraniteľná Banská Bystrica či Trenčín, pretože zdieľame jednu armádu.

„Nemá preto zmysel hovoriť o tom, aké máme systémy na Slovensku. Keď to bude potrebné, presunú sem všetky potrebné zdroje. Treba to chápať komplexne a nie individuálne,“ vyhlásil Ľudovít Ódor.

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Politika

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.