Rekonštrukcia budovy SNG sa uchádza o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru

Video televízie Markíza sa automaticky prehrá po krátkej reklame.

Počin slovenských architektov má ambíciu uspieť vo svete. Na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru sa do úzkeho výberu dostala aj rekonštrukcia budovy Slovenskej národnej galérie. Kedysi túto stavbu verejnosť vnímala rozporuplne. Dnes je ale všetko inak. Navštívili sme autorov projektu a pýtali sme sa aj na to, ako tento unikát vznikal.

Pôvodná budova Slovenskej národnej galérie v 18. storočí slúžila armáde ako vodné kasárne. Jej podobu by sme dnes na Rázusovom nábreží v Bratislave hľadali márne. Prestavba budovy aktuálne dosahuje úroveň svetovej architektúry. 

Architekt Pavol Paňák priznáva, že ich zámerom bolo areál sprístupniť, aby lákal k priechodnosti. „To je rekonštrukcia, ktorá sa zapodieva mnohými stavebnými slohmi,“ hovorí.

„Súčasťou konceptu bolo zachovať architektonické kvality jednotlivých objektov areálu a vyťažiť z nich maximum, čo sa dá,“ hovorí architekt Martin Kusý. 

Prečítajte si tiež:

Museli potlačiť vlastné ambície

Dokonca zachovali ikonické Dedečkovo schodisko. „S tým nebolo treba nič robiť, len ho dať do poriadku,“ tvrdí Paňák. 

Podľa Paňáka je pre architekta najťažšie potlačiť vlastnú ambíciu. „Na to musí byť človek sebavedomý, aby neliezol druhému do roboty, pretože to je dobré,“ vraví. 

Prečítajte si tiež:

Každé dva roky

Ich návrh uspel aj pred odbornou porotou na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru. Ide o najdôležitejšiu európsku cenu, ktorá sa udeľuje každé dva roky. 

„Ich zámerom je poukázať na to, aká rozmanitá je európska architektúra, čo všetko je architektúrou a to je je jeden z tých motívov, ktorý sa týka priamo aj Slovenskej národnej galérie, je to udržateľnosť architektúry,“ vysvetľuje kurátor galérie Dušan Buran. 

Martin Kusý si myslí, že európska architektonická obec veľmi pozitívne vníma aj to, že nezbúrali Dedečkovo schodisko a pracovali s architektonickou štruktúrou druhej polovice 20. storočia. 

Prečítajte si tiež:

Na celom projekte pracovalo viac ako 20 architektov. 

V galérii sa nachádza netradičný anglický dvorček, ktorý slúži na expozíciu ako letná študovňa. Návštevníkov privítajú veľkorysé priestory s novými výstavnými sálami a zmodernizované Dedečkovo premostenie s výhľadom na Dunaj. 

V galérii sa nachádzajú aj miesta, ktoré sú pre bežného návštevníka banálne. „To, čo vyzerá v architektúre samozrejmé a jednoducho, je v skutočnosti tým najzložitejším problémom,“ dodal Paňák.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Reflex

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.