Domáce

Brusel bojuje proti klasickému údeniu

19 Udenie.transferweb_jpg_bez_watermarku_1.jpg

Pozrite sa, čo na to malé slovenské mäsiarstva.

Údené už neznamená dym a pálenie suchého dreva. Pre Brusel je to príliš škodlivé. Tradičné spôsoby sú stále viac na ústupe. Od septembra začnú totiž platiť prísnejšie limity na škodliviny z dymu. Syry, ryby a mäso tak bude najjednoduchšie zaúdiť bez dreva - tekutým dymom.


Malé mäsiarstva sa so zmenou príliš netrápia.Prísnejšie limity na škodliviny, ktoré sa dymom dostávajú na výrobky spĺňajú už dnes.

Údenie trvá 15-20minút. Kým kedysi tak ľudia potraviny konzervovali, dnes mäsiari údením výrobku dodávajú iba farbu, vôňu a chuť. Konzervuje sa varením.

Pre každého a na čokoľvek! Rýchle a dostupné pôžičky. Klikajte tu.

Niektoré veľké mäsokombináty však údia bez dreva. Výrobok je zdravší, no znalci v potravine zacítia rozdiel od tradičného spôsobu údenia.

Najväčšie riziko pre naše zdravie predstavujú domáce udiarne. Škodlivé látky vznikajú pri nedokonalom pálení dreva, sú kontaminantom a karcinogénom. Mäso sa doma údi aj niekoľko dní. To však Brusel nijako nerieši. Každý však vie, že všetkého veľa škodí.

BRATISLAVA/ TV Markíza

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

Dôležité udalosti