Takto lacné jablká sme tu nemali už dlho. No to, čo teší zákazníkov, je prekliatie pre pestovateľov

Video televízie Markíza sa automaticky prehrá po krátkej reklame.

Ovocinárov ničí energetická kríza, ale aj nízke ceny. Jablká sú teraz lacné, ako už dlho neboli. No to, čo teší zákazníkov, je prekliatie pre pestovateľov. Hrozí, že do Vianoc sa celá úroda rozpredá a na jar už slovenské ovocie nekúpite.

Mnohí ovocinári však nechcú iba nariekať. Hľadajú možnosti, ako skrotiť rastúce účty za energie. Pomohol im sofistikovaný systém chladenia.

Aby jablko nezhnilo, musia ho ochladiť z vonkajšej teploty na teplotu blízku nule. A to stojí peniaze, dnes viac ako kedykoľvek doteraz.

Kompresory teda zladili s nízkymi cenami elektriny. V praxi to znamená, že jablká ochladzujú iba v časoch, kedy je to lacné. No napriek premysleným opatreniam sú náklady násobne vyššie ako vlani.

Hoci úroda jabĺk je dobrá, sklady sú poloprázdne

Ovocinári rozpredávajú gro úrody ešte v rozbehnutej sezóne zberu. Zo sadov putujú prakticky okamžite do regálov v obchodoch alebo k spracovateľom do štiav či presnidávok. Hoci jabĺk je v celej Európe viac ako obvykle, sklady sú poloprázdne.

Mohli by mať radosť z dobrej úrody, no namiesto toho ich trápi to, ako uskladniť prebytky ovocia v čase, kedy sa im účty za elektrinu šplhajú do astronomických výšok. Čo bude ďalej, iba tipujú. Isté je, že kým teraz je sezónneho ovocia dostatok, po zbere sa môže karta otočiť. Jabĺk môže byť málo a ich cena násobne vyššia.

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Poľnohospodárstvo

Dôležité udalosti