Cestoviny so smotanovou omáčkou z kuriatok

v-telerane-sa-varilo-zazitkovo-.jpg

Základné cesto na 4-5 porcií: 500 g hladkej múky 00 extra (polovicu môžeme nahradiť semolinovou múkou) + trochu na podsypávanie 5 celých vajíčok 1 PL oleja 1/2 ČL soli Na omáčku: 300 g kuriatok (hríbov) 2 PL rastlinného oleja 1 väčšiu cibuľu 150 ml suchého bieleho vína 5 strúčikov cesnaku ½ ČL soli ¼ ČL čerstvo namletého korenia štyroch farieb 500 ml smotany na varenie (alebo šľahačkovej smotany) 1 PL studeného masla 2 PL nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate

Krok 1
Múku preosejeme na pracovnú dosku a do stredu vyhĺbime jamku. Do nej postupne pridávame vajíčka rozmiešané s olejom a soľou a rukami vypracujeme tuhšie vláčne cesto. Vytvarujeme ho do hrudky, zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť aspoň pol hodiny. Potom ho rozdelíme na 3 - 4 časti a na pomúčenej doske každú rozvaľkáme na tenké pláty. Tie už potom rozrežeme do želaných tvarov

Krok 2
Kuriatka dôkladne umyjeme a necháme na papierovej utierke osušiť. Na širokej panvici rozohrejeme olej, speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a zalejeme vínom. Necháme vyvariť asi 1/3 objemu

Krok 3
Potom pridáme cesnak, soľ, korenie a kuriatka. Spolu všetko dôkladne premiešame a necháme chvíľu podusiť. Nakoniec vlejeme smotanu a keď začne vrieť, odstavíme panvicu zo sporáka. Zašľaháme maslo, pridáme petržlenovú vňať

Krok 4
Do hrnca dáme zovrieť väčšie množstvo osolenej vody, cestoviny v nej varíme len asi 2- 3 minúty (plnené 5 – 6 minút). Hotové ihneď zmiešame s pripravenou omáčkou

Krok 5
MALÝ EXKURZ: Taliani rozlišujú viac ako 300 druhov a tvarov cestovín, no v domácich podmienkach sú na prípravu najjednoduchšie ploché dlhé rezance, ktoré sa rozlišujú šírkou: Tagliatelle – so šírkou do 5 mm, Fettuccine – široké 6,5 mm, Papardelle – široké nad 1 cm. Pri ich výrobe si pomôžeme tak, že každý vyváľaný plát poriadne pomúčime a stočíme voľne do akejsi rolády. Tú potom nožom už len krájame na potrebnú šírku. Hotové rezance rozložíme voľne na papier na pečenie.

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Recepty

Dôležité udalosti