Pomalý grilovaný steak z hovädzej sviečkovice

pizza-je-najnavykovejsie-jedlo.jpg

Grilovaný steak z hovädzej sviečkovice: 2 kg hovädzej sviečkovice 200 g masla morská soľ čierne korenie 0,1 l koňaku 0,1 l oleja Špaldové halušky: 400 g špaldovej krupice 2 vajcia 1 vaječný žĺtok nasekaná petržlenová vňať 2 PL soli 0,25 l mlieka Karamelizovaná kapusta: 400 g kyslej kapusty 5 PL slnečnicového oleja 100 g údenej slaniny 80 g žltej cibule 10 g cesnaku 0,06 l javorového sirupu 0,2 l zeleninového vývaru 1 ČL rasce (celej) soľ čierne korenie 50 g masla

Krok 1
Mäso osušíme a očistíme od povrchových šliach. Vcelku ho zatočíme a stiahneme do potravinárskej fólie na tvar valca a takto pripravené necháme v chladničke odstáť 1 deň.

Krok 2
Pred grilovaním sviečkovicu nakrájame na 10 rovnakých kusov.

Krok 3
Každý steak odbalíme natrieme olejom z každej strany, položíme na gril a dobre zatiahneme z každej strany.

Krok 4
Počas grilovania si pripravíme panvicu, do ktorej steaky naukladáme a pokračujeme v úprave mäsa.

Krok 5
Na každý steak postupne ukladáme malé kocky masla, osolíme a okoreníme. Znížime teplotu pod panvicou a steaky opakovane polievame maslom.

Krok 6
Počas prípravy kontrolujeme teplotu v strede steaku. Grilujeme do teploty 52 stupňov.

Krok 7
Keď dosiahneme požadovanú teplotu, pridáme koňak a zaflambujeme steaky na panvici. Potom ich odložíme bokom na minimálne 10 minút odležať.

Krok 8
Vzniknutú omáčku precedíme cez tenké sitko a v novom hrnci ju ešte zahustíme maslom ak je potrebné.

Krok 9
Zahusťujeme pridávaním malého množstva masla za stáleho miešania pri pomalom varení.

Krok 10
Pustíme sa do halušiek: Všetky ingrediencie dáme do väčšej nádoby a dobre vymiešame.

Krok 11
Cesto musí mať stredne hustú konzistenciu. Ak je potrebné, pridáme ešte vodu. Halušky uvaríme vo vriacej osolenej vode.

Krok 12
A na záver už len kapusta: Vo väčšom hrnci rozpálime olej.

Krok 13
Pridáme na malé kocky nakrájanú slaninu a krátko orestujeme.

Krok 14
Následne pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania pridáme rascu, soľ a čierne korenie.

Krok 15
Do takto orestovaného základu pridáme sirup, maslo a kyslú kapustu bez šťavy. Kapustu za stáleho miešania skaramelizujeme a následne ju budeme dusiť približne 15 minút.

Krok 16
Ak je potrebné, podlejeme vývarom. Nakoniec do kapusty zamiešame pripravené halušky.

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Recepty

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.