Vianočka

vyprazane-file-alebo-kapor-preco-si-nedopriat-kralovsku-veceru-z-prazmy.jpg

1 kg polohrubej múky 180 g masla 180 g práškového cukru 4 žĺtky citrónová kôra vanilka soľ 60 g droždia 3-4 dcl mlieka 100 g hrozienok 100 g mandlí žĺtok na potretie

Krok 1
Do veľkej misy dáme zohriatu, preosiatu múku, pridáme kvások, cukor, soľ, citrónovú kôrku, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo a teplé mlieko podľa potreby.

Krok 2
Vymiesime hladké, vláčne cesto.

Krok 3
Do cesta pridáme hrozienka a pokrájané mandle a ešte raz dobre premiesime.

Krok 4
Zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto nakysnúť.

Krok 5
Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 rovnakých bochníčkov.

Krok 6
Tie si vyvaľkáme na šúľky a pustíme sa do pletenia vianočky.

Krok 7
Základ upletieme zo štyroch šúľkov, naň zapletieme tri šúľky a zakončíme pletencom z dvoch šúľkov.

Krok 8
Konce dobre stlačíme a opäť necháme vykysnúť.

Krok 9
Celú vianočku potrieme rozmiešaným žĺtkom a vložíme do rúry.

Krok 10
Vianočku pečieme pomaly a keď nám začne chytať krásnu farbu, prikryjeme ju zvlhčeným papierom a zmiernime teplotu rúry.

Krok 11
Ešte teplú poprášime práškovým cukrom.

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Recepty

Dôležité udalosti