Pravý vianočný makovník

objavil-sme-med-ktory-nie-je-az-taky-znamy.jpg

1 kg miešanej múky lyžička soli 150 g cukru 100 g masla 50 g oleja 3 žĺtky 50 g droždia vanilka 5-7 dcl mlieka citrónová kôra Na plnku: 440 g maku 300 g cukru vanilka 2 dcl mlieka pomarančová kôra

Krok 1
Do teplej múky dáme soľ, preosiaty cukor, potlčenú vanilku, citrónovú kôru, kvások, rozpustené maslo, olej, žĺtky a pridáme toľko teplého mlieka, aby bolo cesto mäkké a vláčne.

Krok 2
Cesto miesime kým nie je hladké a vláčne.

Krok 3
Cesto odložíme do múkou vysypanej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.

Krok 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké bochníčky, ktoré necháme opäť nakysnúť.

Krok 5
Medzitým sa pustíme do plnky. Cukor povaríme s mliekom, pridáme mak, pomarančovú kôru a vanilku. Ak sa nám dá plnka príliš hustá, rozdriedime ju ešte teplým mliekom.

Krok 6
Keď máme cesto nakysnuté, rozvaľkáme ho natenko, potrieme plnkou, zavinieme a dáme kysnúť na plech vystlaný oapierom na pečenie.

Krok 7
Vykysnuté koláče potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou cukru, popicháme a pečieme v rúre pri teplote 170 stupňov do zlatova.

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Recepty

Dôležité udalosti