Sprudka pečený pór s karamelizovanou smotanou a kôprový olejom

por_jedlo.jpg

1 mladý pór 200 ml smotany hrsť kôpru slnečnicový alebo iný neutrálny olej 30 g vlašských orechov

Krok 1
Pór opláchneme vo vode a očistíme. Zbavíme prvej vrstvy, ktorú neskôr použijeme na pórovú šťavu. Medzitým rozpálime rúru na najvyššiu teplotu vo funkcii gril.

Krok 2
Smotanu vlejeme do hrnca a privedieme k varu. Redukujeme objem a neustále miešame, až do dosiahnutia hustej sirupovej konzistencie a zmeny farby.

Krok 3
Neustále miešanie je nevyhnutné, keďže redukovaním smotany sa zvyšuje šanca pripálenia. Po zredukovaní odstavíme.

Krok 4
Pre prípravu kôprového oleja si do mixéra nalejeme olej a pridáme kôpor,ktorý musí byť úplne suchý čím uľahčíme tvorbu oleja.

Krok 5
Olej a kôpor mixujeme 5 -7 minút, alebo dokým sa zmes dostatočne neohreje (cca 60°C) a kôpor nezačne uvoľňovať esenciálne oleje. Následne zmes precedíme cez gázu alebo handru.

Krok 6
Do rozpálenej rúry vložíme vlašské orechy a necháme mierne opiecť, približne1-2 minúty. Necháme vychladnúť a následne podrvíme, čím sú pripravené na servírovanie.

Krok 7
Odrezky a zbytky póru odšťavíme v odšťavovači, alebo nasekáme na kúsky a mierne sparíme a rozmixujeme na pyré. Dochutíme podľa potreby.

Krok 8
Pripravený pór poukladáme na malý pekáč alebo tácku, môžeme decentne potrieť olejom, a pečieme v rúre až do pripálenia vrchnej vrstvy. Ako vhodnú alternatívu môžeme pór opiecť v pahrebe.

Krok 9
Opečený pór rozrežeme pozdĺžne na polovicu, servírujeme s karamelizovanou smotanou, kôprovým olejom a pórovou šťavou, posymepe vlašskými orechmi.

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Recepty

Dôležité udalosti