Domáce tortilly od Mirky Luberdovej

kazdy-kusok-kurcata-sa-da-vyuzit.jpg

8 šálok múky (pšeničnú celozrnnú, špaldovú, pohánkovú - možno ich aj kombinovať) 2 hrnčeky vody 4 PL olivového oleja 5-8 listov čerstvej bazalky 10-15 kúskov sušených paradajok 2 ČL morskej soli 4 PL rôznych bylinných dochucovadiel (napr. kurkuma, koriander, oregano, sladká mletá paprika, drvená rasca, ...) 4 PL sušenej cibule 2 ČL sušeného cesnaku

Krok 1
Do kuchynského robota nasypeme múku, soľ, sušenú cibuľu, cesnak a všetky bylinné dochucovadlá. Zapneme pomalé miešanie a postupne pridávame na drobno natrhanú bazalku a na drobno nakrájané sušené paradajky.

Krok 2
Pomaly prilievame do stále miešajúceho robota studenú vodu. Na koniec pridáme olivový olej a celé to necháme dôkladne premiešať, kým nám nevznikne zmes pripomínajúca bochník.

Krok 3
Na jemne pomúčenej doske hladkou pšeničnou múkou si vaľkáme kúsky cesta, ktoré si postupne odtrhávame z bochníku. Záleží na vás, ako veľké chcete tortilly mať.

Krok 4
Každý odtrhnutý kúsok cesta odporúčame niekoľkokrát preložiť a prevaľkať, podobne ako keď robievate pagáče. Tortilly sú potom omnoho jemnejšie a ak ich urobíte hrubšie, viete si vytvoriť takzvaný pita chlieb. Ak odkrojíte z jednej strany kraj tortilly, mali by ste mať uprostred dutý priestor, ktorý sa dá naplniť zmesou.

Krok 5
Tortily ukladáme na stredne rozohriatu panvicu. Z každej strany ju pečieme, až kým sa nezačne jemne zdúvať, ako keby sa na nej robili bublinky.

Krok 6
Pokiaľ máte kvalitnú teflónovú panvicu, nepotrebujete žiaden olejový podklad. Cesto je vďaka kokosovému mlieku a už pridanému olivovému oleju dosť ,,mastné" aj samo o sebe.

Krok 7
Necháme ich úplne vychladnúť a potom ich môžeme uskladniť v mikroténovom vrecúšku vonku alebo ich dať zamraziť. Čerstvo vybrané vydržia zhruba tri dni.


TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Recepty

Dôležité udalosti