Pšenovo makový nákyp s figami a slivkami

ako-zuzitkovat-cele-kurca.jpg

1 hrnček prepláchnutého pšena horúcou vodou 1/2 hrnčeka pomletého maku xylitol alebo kokosový cukor na zasladenie maku podľa vašej potreby 3 hrnčeky domáceho makového mlieka med alebo javorový sirup na zasladenie pšena 1/2 hrnčeka hrozienok vopred namočených do studenej vody kým nenaboptnajú 1 hrnček sušených fíg vopred namočených do studenej vody kým nezmäknú 1 vanilkový struk 2 hrnčeky čerstvých sliviek 2-3 vaječné bielka vyšľahané na penu so štipkou soli (môžeme vynechať, nákyp spraví ,,len''nadýchanejší) 1 lyžička masla na vytretie nádoby na pečenie

Krok 1
Poriadne prepláchnuté pšeno pod horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti, dáme variť do makového mlieka na miernom ohni.

Krok 2
Pokiaľ sa vám mlieko vyparí a pšeno sa vám zdá ešte nedovarené, tak dolejte vodou. Variť by sa malo zhruba 15-20 minút. Keď sa nám vyparí tekutina, tak ho prikryjeme a necháme dôjsť pod pokrývkou zhruba 10 minút.

Krok 3
Vopred namočené figy scedíme, pokrájame na drobno, pridáme pár lyžíc vody a rozvaríme na ,,džem'' za stáleho miešania na miernom ohni.

Krok 4
Maslom, alebo aj kokosovým tukom, ak máte radi, vymažeme stredne veľkú zapekaciu misku ľubovolného tvaru.

Krok 5
Uvarené pšeno zmiešame so scedenými hrozienkami. Pridáme extrakt z vanilkového lusku, zasladíme vami zvoleným sladom podľa vašej potreby.

Krok 6
Pomocou veľkej lyžice spravíme prvú vrstvu do zapekacej misky. Tú natrieme figovým džemom.

Krok 7
Ďaľšia vrstva bude pomletý jemne zasladený mak, na ktorý následne dáme ďaľšiu vrstvu pšena.

Krok 8
Rúru vyhrejeme na 160 stupňov a dáme všetko zapiecť do zlatista zhruba 20 minút.

Krok 9
Potom nákyp vyberieme a ozdobíme ho na vrchu slivkami. Môžeme ich zľahka posypať škoricou ak máte radi a opäť dáme zapiecť na zhruba 10-15 minút.


TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Recepty

Dôležité udalosti