Obľúbená pochutina znižuje riziko depresie. Dopriať by sme si ju mali každý deň

Obľúbená pochutina znižuje riziko depresie. Dopriať by sme si ju mali každý deň
Ilustračná snímka. Zdroj: Shutterstock/puhhha

Ak si k pivu čí vínu doprajete misku orieškov, robíte dobre. Minimálne z hľadiska vášho psychického zdravia. Štúdia totiž dokázala, že oriešky znižujú riziko vzniku depresie.

Ako informuje thesun.co.uk, už predchádzajúce výskumy ukázali, že strava môže mať veľký vplyv na depresiu, respektíve na schopnosť znižovať riziko depresívnych stavov.

Najviac preukázateľný pozitívny vplyv majú potraviny bohaté na antioxidanty. Patria sem najmä bobuľovité plody, ako sú čučoriedky či brusnice.

Prečítajte si tiež:

Najnovšia štúdia sa zamerala na to, ako ovplyvnila šance ľudí na rozvoj depresívneho stavu konzumácia orechov.

Výskumnou vzorkou bolo cez 13-tisíc ľudí vo veku v priemere 57 rokov. Výskumníci ich sledovali približne 5 rokov.

Oriešky, ktoré počas tejto doby jedli, zahŕňali nesolené, solené a pražené mandle, kešu oriešky, pistácie a tiež arašidy.

Pozorovania odhalili, že u tých, ktorí jedli 30 gramov, teda asi hrsť orechov, každý deň, bolo riziko vzniku depresívneho stavu nižšie až o 30 percent.

Orechy totiž obsahujú nie len spomínané antioxidanty, ale tiež aminokyseliny vrátane arginínu, glutamínu, serínu a tryptofánu. Ich deficit má u ľudí taktiež spôsobovať sklony k depresii.

Masturbáciu považujú odborníci za prirodzenú, môže však byť zdrojom problémov: 

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Zdravie

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.