Chcete mať dlhý život? Odborníci odporúčajú pre dlhovekosť tieto potraviny

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: Shuterstock/Marina Litvinova

Recept na dosiahnutie vysokého veku by chceli poznať mnohí, no bohužiaľ to nie je také jednoduché. Existuje však niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť preto, aby ste zvýšili svoje šance.

Interná lekárka Linda Shiue pre portál Huffpost povedala, že ak chce človek dlhšie žiť, musí zlepšiť svoje stravovanie a začať sa viac hýbať. 

Podľa jej slov je dôležité prijímať potraviny v ich prirodzenom stave, ako napríklad celozrnné výrobky, zeleninu, ovocie, ryby, vajcia či orechy a nahrádzať nimi ultra-spracované potraviny.

Prečítajte si tiež:

Krížová zelenina

Každá zelenina je plná výživných látok, no krížová zelenina, akou je napríklad brokolica, kel, ružičkový kel a kapusta je to, čo vám má pomôcť žiť dlhšie.

Tieto druhy zeleniny sú totižto bohaté na protizápalové, protirakovinové a protistarnúce nutrienty. Ide tiež o bohatý zdroj horčíka, ktorý je zodpovedný za viac ako 600 enzýmových reakcií a o vitamínu B, ktorý priamo vplýva na dlhovekosť.

Prečítajte si tiež:

Ryby

„Tučné“ ryby, ako sú napríklad divoký losos, sardinky, sleď či makrela sú kvalitným zdrojom bielkovín a zdravého tuku.

Lekárka pre Huffpost uviedla, že stačí jesť lososa dvakrát týždenne, aby ste znížili riziko infarktu, arytmie, mŕtvice, vysokého krvného tlaku a zvýšených triglyceridov. 

Tuky omega-3 v rybách tiež chránia pred zápalom, ktorý je základnou príčinou prakticky všetkých chronických ochorení a ochorení súvisiacich s vekom.

Celozrnné obilniny 

Celozrnné obilniny znižujú „zlý“ LDL cholesterol, triglyceridy a krvný tlak. Môžu tiež znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, metabolického syndrómu a niektorých druhov rakoviny.

Prečítajte si tiež:

Extra panenský olivový olej

Pokiaľ ide o vaše zdravie, nie všetky oleje sú rovnaké. Extra panenský olivový olej je bohatý na zdravé mononenasýtené tuky, antioxidanty a polyfenoly, ako je oleuropeín.

Ten je obzvlášť vhodný pre každého, kto chce žiť dlhšie, pretože má protirakovinové, protizápalové, kardioprotektívne a neuroprotektívne vlastnosti.

Už pol lyžice denne môže výrazne znížiť riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, neurodegeneratívne ochorenia, ochorenia dýchacích ciest a rakovinu.

Prečítajte si tiež:

Bobuľové ovocie

Zvyčajne má nízku glykemickú záťaž, čo znamená, že nevedie k vysokým výkyvom cukru v krvi, čo by mohlo pomôcť predchádzať cukrovke. 

Toto ovocie má tiež vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú pri obnove buniek vrátane buniek srdca. Vďaka týmto vlastnostiam sú bobule výbornou voľbou na dezert, keď máte chuť na niečo sladké.

Prečítajte si tiež:

Fermentované potraviny

Kimči, kombucha, tempeh, miso či kyslá kapusta a iné fermentované potraviny sú dobrým zdrojom prospešných baktérií, ktoré vám pomáhajú udržiavať zdravé črevá.

Sú zároveň formou baktérií, ktoré môžu zvýšiť imunitnú odpoveď, znížiť zápal a zvýšiť rozmanitosť mikróbov v črevách, čo môže pomôcť podporiť dlhý život.

Odporúča začať s jednou porciou fermentovaných potravín denne a postupne pridávať do jedálnička ďalšie.

Prečítajte si tiež:

Oriešky a semiačka 

Stromové orechy a semená sú plné bielkovín a vlákniny. 

Podľa nedávnej štúdie sú mandle, para orechy, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, kešu oriešky a vlašské orechy skvelou voľbou, ktorá môže pomôcť znížiť viscerálny tuk a zlepšiť citlivosť na inzulín.

Jogurt 

Pre dlhší život sa odporúča konzumovať obyčajné jogurty bez pridaných cukrov. Sú bohaté na bielkoviny, vápnik i horčík. 

Obsahujú tiež neurotransmiter, ktorý uvoľňuje telo, znižuje stres a zlepšuje spánok. Ideálny je grécky jogurt, ktorý obsahuje viac týchto GABA látok.

Prečítajte si tiež:

Horká čokoláda

Horká čokoláda je nielen lahodnou pochúťkou, ale má aj mnoho zdravotných výhod.

Spája sa so zníženým rizikom infarktu, mŕtvice a cukrovky, pretože je plná polyfenolov a flavonoidov bohatých na antioxidanty.

Tmavá čokoláda sa spája aj so zdravím mozgu. Niektoré štúdie ukázali, že môže zvýšiť neuroplasticitu, schopnosť mozgu vytvárať nové synaptické spojenia pre lepšiu pamäť, poznávanie a náladu.

Lekárka odporúča tmavú čokoládu s obsahom kakaa 75% alebo viac.

Prečítajte si tiež:

Strukoviny

Strukoviny ako šošovica, hrach, cícer a arašidy sú zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny.

Môžu stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižovať hladinu cholesterolu a môžu vám pomôcť udržať pravidelnosť a znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.

Paradajky

Paradajky obsahujú lykopén, antioxidant dôležitý pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.

Majú tiež vysoký obsah vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitu a hojenie rán.

Pozrite si archívne video o posadnutosti zdravým jedlom.

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Zdravie

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.