Zomrel otec svetovo presláveného dezertu. Určite ho ochutnal každý z nás

Ilustračná snímka.
Zdroj: Shutterstock.com/New Africa

Zaujímavé je, že rodina si ho nikdy nenechala patentovať.

Britská spravodajská stanica BBC prišla so smutnou správou. Vo veku 93 rokov zomrel „otec tiramisu“, ako ho prezývali talianske médiá, Ado Campeol.

Ten bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v meste Trevisio na severe krajiny, kde slávny dezert vymysleli jeho manželka a šéfkuchár.

Tiramisu, teda koláč s piškótmi nasiaknutými kávou a mascarpone, pridali do ponuky v roku 1972. Zaujímavé je, že rodina si ho nikdy nenechala patentovať.

O pôvode tohto dezertu sa vedú dlhodobé spory. Existujú tvrdenia, že sa podávalo ako afrodiziakum v nevestinci v spomenutom meste Trevisio. Všeobecne sa však uznáva, že recept vymysleli v Campeolovej reštaurácii.

Tiramisu sa objavilo v médiách v roku 1981 a odvtedy sa stalo jedným z najznámejších talianskych dezertov.

RÍM/tvnoviny.sk

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

Dôležité udalosti