Stovky filmov a seriálov, obľúbené programy TV Markíza skôr ako v televízii, atraktívne športové prenosy, a to všetko bez reklám a bez viazanosti.
Vyskúšať na 7 dní zadarmoMali by sme sa im preto rozhodne vyhýbať.
Za ochoreniami ďasien často stojí povlak, ktorý máme na zuboch a ktorý obsahuje milióny baktérií. K jeho tvorbe môžu dopomôcť niektoré potraviny, ktoré tak môžu prispievať k rozvoju paradentózy.
Britský denník Express predstavil tipy od zubárky Hanny Kinsellovej, ktorá sa venuje estetickej stomatológii. Poradila, ktorým trom potravinám sa vyhnúť, aby sme znížili riziko paradentózy.
Prvými sú obľúbené nápoje - Coca Cola, Pepsi, Fanta, Sprite. Pokiaľ tieto limonády a iné sladké nápoje máte v obľube, vaše ďasná vám to možno raz spočítajú.
Podľa zubárky sú sladké limonády jedným z hlavných vinníkov na zozname potravín, ktoré prispievajú k ochoreniu ďasien.
Dôvodom je predovšetkým vysoký obsah cukru, ktorý sa mení na kyseliny a spôsobuje kazenie zubnej skloviny.
Ako uviedla Kinsellová, pre zdravšiu ústnu dutinu sa musíte vyhýbať najmä perlivým limonádam. Väčšina týchto nápojov naviac obsahuje kyselinu fosforečnú a citrónovú, ktoré tiež narušujú zubnú sklovinu.
Namiesto sladkých limonád tak zubárka odporúča radšej piť vodu. Pokiaľ bude obsahovať fluorid, tým lepšie, pretože pomáha predchádzať vzniku zubného kazu.
Rovnako ako sladké limonády aj kyslé ovocie môže byť podobne škodlivé, pretože narúša zubnú sklovinu.
Po konzumácii kyslých potravín sklovina na chvíľu zmäkne a je tak veľmi zraniteľná. Sliny však postupne nastolia v ústach opäť rovnováhu.
Treťou potravinou, ktorú by ste na zozname asi nehľadali, je chlieb. Ten však nie je veľkým priateľom našich zubov, obzvlášť ďasien.
Obsahuje, rovnako ako mnoho iných potravín, škrob, ktorý naše sliny rozkladajú na cukry. Ten prispieva k rozvoju zubného kazu a nahráva množiacim sa baktériám.