Obezita je jednou z globálnych chorôb a začína sa práve v školskej jedálni.
Steaky, zelenina, ovocie, šaláty alebo sladkosti? Čo dostávajú deti po celom svete v školskej jedálni na tanier? Spoločnosť Sweetgreen sa rozhodla uskutočniť projekt, ktorý má za úlohu vzdelávať deti o zdravej výžive a o tom, čo by mali jesť. V rámci toho nafotili obedy vo viacerých krajinách a zisťovali, čo, kde deti jedia.
Najmenej zdravé obedy dostávajú školáci v USA a Veľkej Británii. Kŕmia ich tam klobáskami, zemiakmi, fazuľou z konzervy, absentuje čerstvá zelenina a ovocie. Francúzi dávajú deťom steaky, dva druhy zeleniny a ako dezert dostávajú ovocie.
Rovnako zdravý a pôsobivý je obed v Južnej Kórei. Rybacia polievka, ryža s tofu, brokolica a iná zelenina. Škandinávci často servírujú vegetariánske menu so šalátom, zeleninovou polievkou, ale aj dezertom akým sú napríklad palacinky.
Väčšina škôl sa obmedzuje na tradičné potraviny. U Talianov je to šalát s rukolou, paradajkami a mozzarelou, cestoviny, kúsok mäsa a ovocie. V Španielsku dajú deťom na tanier zeleninovú polievku, krevety, hnedú ryžu a opäť ovocie ako dezert.
Grécke deti si pochutnávajú na pečenom kurčati s ryžou, zeleninovom šaláte, sladkom jogurte a ovocí. V Brazílii je to už o niečo pestrejšie. Čierne fazule, bravčové mäso so zeleninou, šalát s chlebom a pečené banány. Na Ukrajine deti až tak zdravo nejedia. Dostávajú zemiakovú kašu, klobásky, kapustu, ale aj cviklu a palacinky ako dezert.
A ako je to na Slovensku? Aj u nás sa podávajú po väčšine tradičné potraviny akými sú knedle, zemiaky, buchty a veľmi často chýba čerstvá zelenina a ovocie. Práve to je jedným z najväčších problémov, prečo je obezita taká rozšírená.