Mak Albín. V obchodoch ho nenájdete, je však nabitý zdravím

19 Biely mak.transferweb_jpg_bez_watermarku_1.jpg

Prečo biely mak ešte v pekárňach nenahradil klasické odrody?

Ako zjesť s chuťou makovú štrúdľu a nebáť sa čiernych bodiek na zuboch? Riešením je biely mak. Nie, nie sme farboslepí. Ide o našu tradičnú slovenskú odrodu, chutí ako vlašský orech, je nabitý zdravým a má bielu farbu. Mak Albín však v hypermarketoch nekúpite.


Biely mak - netradičný, ale o to lepší. Farba od základov zmenila zloženie tejto olejniny. Klasický modrý či sivý má len zlomok z jeho parametrov. Pekári v Drahovciach testovali biely mak. Skúšali, ako obstojí v konkurencii tradičných odrôd. Cesta do regálov v hypermarketoch je kľukatá.

Prečo biely mak ešte v pekárňach nenahradil klasické odrody? Túto otázku si kládli vedci z Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch. Sú presvedčení o jeho kvalite a užitočných vlastnostiach. Vedci teraz hľadajú Albínovi cestu do receptúr pekárenských výrobkov. Ide o mak, ktorý vznikol na Slovensku, vyrástol na našich poliach.

Má však aj nevýhody: nižšia úrodnosť, náročnejšia starostlivosť a s tým spojená vyššia cena. Ťažko odhadnúť, ako by biely mak prijali zákazníci. Jeho výraznejšiu arómu by vzápätí zrejme vystriedalo sklamanie. Namiesto čiernej plnky biela, ktorá splýva s cestom.

BRATISLAVA/TV MARKÍZA

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

Dôležité udalosti