Týmito hubami na Slovensku pohŕdajú, v zahraničí za ne platia tisíce

Hubár našiel takéto smrčky
Zdroj: TV Markíza

Dajú sa použiť ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha, no najchutnejšia je z nich vraj slovenská klasika - polievka.

V jeseni hľuzovky, na jar smrčky. Rakúšania či Francúzi sú ochotní platiť stovky eur za huby, ktoré mnohí v lese zašliapnu. Sú prvými jarnými hubami a rastú len pár týždňov. Aj na severovýchode Slovenska sú však už takmer vyzbierané.

Hubár Ján Mašlej z obce pri Svidníku je v lese ako doma. Zbiera všetko, čo je jedlé, no pri smrčkoch si to užíva. Niekedy sa na tom dalo zarobiť približne štrnásť eur za kilo. Vo Francúzsku by ste napríklad za kilo usušených smrčkov dostali aj tri tisícky. Francúzi či Rakúšania vedia čo je dobré. Presvedčili sme sa, že nielen oni.

„Tým, že sú po zime prvé huby, tak obsahujú aj veľa výživných vitamínov, hovorí Anna Štefaniová zo Spojenej školy vo Svidníku. Dajú sa použiť ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha, no najchutnejšia je z nich vraj slovenská klasika - polievka.


SVIDNÍK/TV Markíza

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

Dôležité udalosti