Stovky filmov a seriálov, obľúbené programy TV Markíza skôr ako v televízii, atraktívne športové prenosy, a to všetko bez reklám a bez viazanosti.
Vyskúšať na 7 dní zadarmoA to je škoda, pretože vedci morušu považujú za malý zázrak. A dá sa z nich vyrobiť aj pálenka.
Moruše kedysi nesmeli chýbať na žiadnom gazdovstve. Veľké stromy na dvore robili tieň a popadanými plodmi kŕmili hydinu. „Je to teplomilné ovocie, doviezli to Turci pred 300 rokmi," vysvetlil záhradkár František Senderák.
Najviac stromov sa zachovalo v sade v Pukanci pri Leviciach. V Prešove sme našli jediný strom moruše bielej v parku, no zo záhrad už tieto ovocné dreviny dávno vymizli.
Predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek tvrdí, že to pre jej veľkosť a zle sa oberá. Musia ju zo stromu striasť. Podľa záhradkárov je to veľká škoda. Vedci totiž zistili že toto drobné ovocie má priam zázračné liečivé účinky. Podľa výživovej poradkyne Martiny Vancíkovej moruša je malý zázrak bohatý na betakarotén, vitamín C a draslík.
Plody moruše často nazývajú aj stromové jahody, gazdinky ich vedia pripraviť na viacero spôsobov. Dajú sa použiť do koláčov, dá sa z nich urobiť džem i sirup.
Chlapi náš štáb presviedčali, že zo všetkých receptov je z moruše najzdravšia pálenka. Pri jej kvasení ale nesmiete zabudnúť na dôležitú vec.
Moruša dozrieva v teple a kvas treba pre to robiť v chladnom prostredí. "Môže vybehnúť, skaziť sa a je z nej ocot," dodáva pán Senderák.