Chorvát vyrába víno pod morskou hladinou. Má na to zaujímavú teóriu

Víno z mora.
Zdroj: TV Markíza

Keď sa pred deviatimi rokmi o to prvýkrát pokúšal, zničil stovky fliaš, ktoré nevydržali tlak mora.

Miluje víno a potápanie. Chorvátovi (34) sa podarilo vymyslieť, ako všetky svoje záľuby skombinovať. Víno začal vyrábať pod hladinou. Ak chce Ivo Segovič skontrolovať svoje víno musí nasadnúť do člna, obliecť si neoprén a plutvy. Víno je uložené v hlinených amforách a ležia na morskom dne.

„Vyrastal som vo vinárskej rodine a som aj potápač. Doma mi vždy prízvukovali, že ak chcem vyrábať dobré víno, musí mať stálu teplotu. Keďže som v mori takmer každý deň, všimol som si, že v hĺbke 20 metrov je rovnaká teplota počas celého roka. Takto som prišiel na túto myšlienku,“ opísal Ivo Segovič.

Keď sa pred deviatimi rokmi o to prvýkrát pokúšal, zničil stovky fliaš. Nevydržali tlak mora. Ani ďalší pokus nebol úspešný. Nakoniec víno naliali do fliaš a tie vložili do amfór a zapečatili ich. „Víno dávame do mora na dva roky. Má fantastickú vôňu, chuť aj farbu. Je oveľa mäkšie ako z pivnice,“ tvrdí Ivo.

Jeden z našich najväčších odborníkov na víno si však nemyslí, že takáto morská pivnica je to najlepšie pre víno. Je presvedčený, že je to veľmi dobrý marketingový ťah, keďže fľaša stojí od 50 do 400 €

Podľa nášho odborníka, ak víno dozrieva, potrebuje vzduch a ten sa k nemu v mori nedostane. Podľa Malíka je víno vytiahnuté z dna mora zbavené kúzla.

Najlepším miestom, kde víno dokáže správne dozrieť, je vraj hlboká pivnica. „Na Tokaji obdivujeme pivnice, ktoré sú zušľachtené mikroorganizmami vláknitými hubami. Najprv biela, potom sivá a nakoniec čierna. Úplné koberce húb. Tokajčania hovoria, že huba im pomáha vytvárať ušľachtilosť toho vína,“ myslí si odborník.


BRATISLAVA/TV Markíza

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

K téme Výroba

Dôležité udalosti