Zaujímavosti

Toto Éčko v jedle môže poškodiť mozog. Vedci robili experiment

Ilustračná snímka.
Zdroj: nmedia/shutterstock.com

Žlté farbivo sa používa do džúsov, čokolád, kandizovaného ovocia či horčice.

O tom, že veľa „éčok", ktoré sa bežne používajú škodí, niet pochýb. Žlté farbivo tatrazín sa používa v únii ako prísada napríklad do džúsov, čokolád, kandizovaného ovocia či horčice.

Vedci ale zistili, že umelé farbivo tatrazín - E102 - môže poškodzovať mozog. Ukázal to eperiment na potkanoch. Môže vyvolať zdravotné problémy aj alergickú reakciu. U detí aj hyperaktivitu. Uvádza portál dtest.

Štúdia na portáli Národného centra pre biotechnologické informácie (NBCI) v Spojených štátoch uvádza, že tatrazín môže meniť ukazovatele mozgových tkanív a spôsobiť až oxidačné poškodenie.

Súčasný výskum sa prikláňa k obmedzeniu farbiva, no v krajinách je zatiaľ stále povolený.

PRAHA, BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.