Dnes po prvý raz otvorili svoju farmu ľuďom počas prvého Kozieho festivalu na Slovensku.
Starajú sa bezmála o 150 kôz. Práca pre nich nemá konca, nepoznajú dovolenku. Manželia Bahnovci zo stredného Slovenska vravia, že mladým táto robota nevonia. A to i napriek tomu, že záujem o výrobky z kozieho mlieka je čoraz väčší.
Koza je to vraj inteligentné zviera, z pasienkov napríklad nájde sama cestu domov a podobne ako pes dokáže reagovať na povely. Možno aj preto má väčšina týchto zvierat na farme u Bahnovcov aj svoje meno.
Z mlieka vyrábajú niečo ako bryndzu a žinčicu, no mliečny kódex pozná tieto výrobky iba ak z ovčieho mlieka.
Podľa chovateľa sa ľudia čoraz viac zaujímajú o výrobky z kozieho mlieka a je to najmä preto, že veria tomu, že aj sú pre alergikov ľahšie stráviteľné.
Mnohí však koziemu mlieku či syrom vyčítajú svojskú arómu a chuť, ktorá je vraj nepríjemná. Známy kuchár Jaroslav Židek však hovorí, že na to si treba len zvyknúť.
Kým sa ale farmári dopracujú k produktom, vyžaduje si to veľa práce. O prísnej hygiene hovoria nielen v lete, ale po celý rok. Základom je pravidelná výmena podstielky v maštali. Ďalším krokom dezinfekcia priestoru, kde sa syry vyrábajú.
Počas piatich rokov sa tu raz stretli s prípadom nákazy mlieka kliešťovou encefalitídou. Načas vtedy úplne zastavili výrobu. Možno aj pre takéto komplikácie sa mladým ľuďom do tejto práce veľmi nechce.
Manželia Bahnovci dnes po prvý raz otvorili svoju farmu ľuďom počas prvého Kozieho festivalu na Slovensku.