Obľubujete červené mäso a klobásy? Prekročenie tohto množstva môže privodiť rakovinu

Otec_velkanocDIEVCATA_fin.mp4
Zdroj: Profimedia

Dopomáha k tomu aj iný veľký neduh ľudstva.

Aj konzumácia mierneho množstva červeného alebo spracovaného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Hovorí o tom štúdia, ktorej výsledky publikovalo CNN.

Osoby, ktoré denne zjedli aspoň 76 gramov červeného alebo spracovaného mäsa, mali o 20 percent väčšiu šancu k vzniku karcinómu v porovnaní s ostatnými, ktorí jedli denne 21 gramov.

V štúdii sa ďalej píše, že spracované mäso ako klobásy či slanina predstavovalo väčšie riziko než červené mäso, pričom riziko rakoviny hrubého čreva vzrástlo o 20 percent pri každých 25 gramoch spracovaného mäsa a o 19 percent s každými 50 gramami červeného mäsa.

"Zdá sa, že malé množstvo spracovaného masa má rovnaký účinok ako veľké množstvo červeného mäsa," uviedol profesor Tim Key, spoluautor štúdie.

Podľa britskej Národnej zdravotníckej kancelárie (NHS) obsahuje plátok šunky 23 gramov spracovaného mäsa, zatiaľ čo grilovaný, 230-gramový stejk obsahuje 163 gramov červeného mäsa.

"Výsledky silne naznačujú, že ľudia, ktorí jedia červené a spracované mäso štyrikrát alebo viackrát týždenne, majú vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva než tí, ktorí konzumujú červené a spracované mäso menej než dvakrát týždenne," povedal Key.

Ďalším faktorom zvyšujúcim riziko vzniku karcinómu je alkohol. Štúdia okrem iného uviedla, že vláknina z chleba a cereálie dopomáhajú k zníženiu rizika vzniku karcinómu, ktorý začína v hrubom čreve alebo v konečníku.

Vo Veľkej Británii je rakovina hrubého čreva a konečníka treťou najčastejšou rakovinou u mužov a žien.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2015 dospela k záveru, že existuje dostatok dôkazov pre klasifikáciu spracovaného mäsa ako „karcinogénneho pre človeka". WHO klasifikovala červené mäso ako „pravdepodobne karcinogénne pre človeka".

LONDÝN/tvnoviny.sk

TOP ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na VOYO

Dôležité udalosti