Domáce

O učiteľských bytoch je už rok ticho. Sľúbil ich premiér Fico

Ilustračná snímka.
Zdroj: TV Markíza

Minister Plavčan sa však tiež konkrétne nevyjadril.

Vlastné bývanie je pre mladých učiteľov, najmä v Bratislave, často nedosiahnuteľné. Pre nízky plat majú problém dostať hypotéku či platiť nájomné.

Bratislavský kraj odovzdá do konca roka 10 bytov svojim učiteľom. Mohlo by ich byť oveľa viac a aj v iných častiach Slovenska. Pred rokom to sľúbil premiér Robert Fico. O učiteľských bytoch je však ticho.

Zatiaľ sú prázdne. O pár mesiacov tu už budú bývať učitelia z bratislavských škôl. Župa zrekonštruovala ubytovanie na internáte v Dúbravke.

Kým budú učiť, môžu v nich bývať za menej ako 300 eur. Samosprávny kraj má na stole 15 žiadostí, budúcich obyvateľov vyžrebujú ešte tento rok. Bytová jedna má 48 štvorcových metrov a vznikli spojených dvoch internátnych buniek. Sú tu dve izby, kúpeľna a malá kuchyňa pre mladých učiteľov.

O ubytovaní pre učiteľov rozhodujú samosprávy, každá podľa svojich možností. Ak majú priestory a peniaze. Pred rokom sa zdalo, že by mohol pomôcť aj štát.

Premiér Fico pár mesiacov pred voľbami predstavil tretí sociálny balíček na konferencii Smeru. „Štát postaví približne 2000 nových nájomných bytov začínajúcich učiteľov, ktorí budú platiť iba režijný nájom," vyhlásil pred časom.

Podmienkou splnenia bolo dostať sa do vlády. Smer vo vláde je, z koaličných strán má najväčšie slovo. O učiteľských bytoch je však ticho. Odborári však nemajú zatiaľ vedomosť, aby sa tieto veci začali realizovať.

„Učiteľské byty zostávajú naďalej prioritou strany SMER-SD, čo potvrdila aj na svojej programovej konferencii," reagovala pre TV Markíza hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

Čo je s týmto sľubom? Minister práce Ján Richter iba lakonicky poznamenala: „Ja nestaviam byty pre učiteľov, treba položiť otázku kompetentným ministrom."

Vízia za 100 miliónov eur sa neobjavila ani v programovom vyhlásení vlády, ani v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. „V súčasnosti ale rezort školstva patrí strane SNS, a teda bude potrebné dosiahnuť dohodu v rámci koalície," dodala Končalová.

A tak sme sa pýtali ministra Plavčana. Takto zareagoval na otázku, či si pamätá premiérov sľub o bytoch. „Možné to je. Učiteľské byty - je to otvorená téma? - je to zaujímavá téma, porozprávame sa o tom," povedal.

Kedy sa budú rozprávať neprezradil ani Peter Plavčan ani Smer. Strana tvrdí, že akokoľvek sa rozhovory skončia, učiteľských bytov sa vo svojej politike nevzdá. Zatiaľ ale platí, že štát učiteľom s nájomnými bytmi nepomáha.


BRATISLAVA/Andrea Šprochová

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.