E. Tomáš v Na telo: Neprekážalo by mi sedieť vo vláde, ktorej premiérom by bol Robert Fico

Video televízie Markíza sa automaticky prehrá po krátkej reklame.

Premiérom by sa podľa poslanca strany Hlas Erika Tomáša mal stať víťaz volieb. Hoci opätovne odmietol, že by Smer-SD ponúkol Hlasu premiérske kreslo v budúcej vláde, nevylúčil o takejto ponuke diskusiu v prípade, že by prišla po voľbách.

Hosťami dnešného Na telo boli predseda KDH Milan Majerský a poslanci za Hlas a OĽaNO Erik Tomáš a Michal Šipoš.

Ambulantná kríza

Reč bola aj o riešení krízovej situácie v oblasti ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Pediatri naďalej hrozia výpoveďami a v parlamente sa hľadajú hlasy na podporu krízových návrhov ministra zdravotníctva M. Palkoviča, ktoré by okrem iného skrátili ordinačné hodiny ambulancií z desiatej na ôsmu večer.

„Skrátenie ordinačných hodín je krátkodobé riešenie, celý problém to nevyrieši,“ myslí si M. Majerský. Návrh však považuje za cestu, ktorá by mohla odľahčiť pediatrov.

S názorom, že nejde o systémové riešenie, sa stotožnil aj E. Tomáš. Prisľúbil, že mimoriadnu schôdzu k návrhu skrátenia ordinačných hodín nebude jeho strana blokovať.

M. Šipoš zasa oznámil, že hnutie Oľano a priatelia si ministra zdravotníctva predvolá na poslanecký klub v prípade, že schôdza napokon bude otvorená. Debate o návrhu sa však podľa jeho slov nebránia.

M. Majerský: „Bohatší nebudú dostávať žiadnu pomoc v energiách.“

Rozdielne sa hostia stavajú k otázke konsolidácie verejných financií. Štátny rozpočet bol na tento rok schválený vo výške 26-milárd eur, avšak deficit podľa odhadov presiahne úroveň 6-miliárd.

Poslanec E. Tomáš napriek tomu pripúšťa investície do regiónov aj nad ráme deficitu. Stotožňuje sa tiež s návrhom šéfa SNS A. Danka, ktorý minulý týždeň v Na telo vyhlásil, že Slovensko by si na výstavbu diaľnic malo požičať 10-milárd eur.

M. Majerský opísal prístup KDH k rozpočtovej politike štátu slovami: „Zodpovedne a konzervatívne.“ Kľúčová je podľa neho adresná pomoc ľuďom a zákon o energetickej chudobe. Bohatší by podľa neho nemali dostávať žiadnu energetickú pomoc.

Prieskum dôveryhodnosti politických lídrov

V relácii bol zverejnený aj exkluzívny prieskum dôveryhodnosti lídrov politických strán, ktorý priniesol prekvapivú výmenu na popredných priečkach rebríčka dôveryhodnosti.

Prezidentka Z. Čaputová sa prepadla na tretie miesto s dôveryhodnosťou na úrovni 36%. Tesne ju prebehol šéf Smeru R. Fico s 37% a na čelo rebríčka vystúpil predseda Hlasu P. Pellegrini, ktorému dôveruje 40% občanov.

Najnedôveryhodnejším politikom je predseda hnutia Oľano a priatelia I. Matovič, ktorému nedôveruje 91% Slovákov.

Pokles dôveryhodnosti Z. Čaputovej pripisuje M. Majerský tomu, že odchádza z úradu prezidentky. Naopak, P. Pellegriniho a R. Fica je podľa neho v kampani vidno, a tak im dôveryhodnosti pribúda.

Vysokú nedôveryhodnosť svojho predsedu I. Matoviča komentoval M. Šipoš slovami, že I. Matovič je štandardne na posledných miestach. Odkazuje tak na kandidátku hnutia Oľano, na ktorej I. Matovič kandiduje s číslom 150.

E. Tomáš sa v relácii za dôveru občanov voči jeho straníckemu šéfovi poďakoval, no vzápätí prieskumy spochybnil a voličov vyzval, aby im neverili.

Voyo

Sledujte Na telo vo full HD a bez reklám na Voyo

Práve sa číta

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Na telo

Dôležité udalosti