Nečudoval by som sa, keby zrušenie ÚŠP či zmeny v RTVS Únia použila ako zásterku pre zrušenie eurofondov, povedal premiér Fico

Robert Fico
Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Skrátené legislatívne konanie pri zmenách zákona o RTVS, odmietnutie zapojenia sa do bojov na Ukrajine či vyhrážky Európskej únie zastavením eurofondov. O týchto témach prehovoril premiér Robert Fico na videu na sociálnej sieti. 

Zmeny v RTVS

Premiér si myslí, že pri zmenách v zákone týkajúcom sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sú naplnené podmienky na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. 

„To, čo sa za posledné štyri roky deje v RTVS, nemá nič spoločné s verejnoprávnosťou,“ vyhlásil Fico. Tvrdí, že kroky vedenia aj zamestnancov telerozhlasu znemožňujú, aby bola inštitúcia naozaj verejnoprávna a objektívna.

„Ľudia majú základné právo na prístup k objektívnym informáciám, to sa im však nedostáva, je hrubo porušené,“ povedal premiér. Dodal, že o prerokovaní zmien v zrýchlenom režime ešte budú hovoriť v koalícii.

Protesty verejnosti vníma ako súčasť prezidentskej kampane.

Prečítajte si tiež:

Eurofondy

Predseda vlády Robert Fico tiež povedal, že Európska únia sa vyhráža zastavením eurofondov pre Slovensko kvôli „suverénnemu správaniu sa“.

Dodal, že by sa nečudoval, keby nám preto naozaj siahli na európske fondy a ako zámienku použili zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry či zmeny v RTVS.

Podľa jeho slov však Únii nejde naozaj o slovenský telerozhlas či zmeny v Trestnom zákone, ale o náš postoj vo vojne na Ukrajine. 

Prečítajte si tiež:

Vojna na Ukrajine

Fico potvrdil, že pokračujú prípravy aj na aprílové spoločné rokovanie vlády SR a Ukrajiny v Michalovciach. Verí, že ho nepostihne rovnaký osud ako rokovania slovenského a českého kabinetu.

Čo sa týka vojny na Ukrajine, naďalej trvá na tom, že nemá vojenské riešenie. Odmieta kritické postoje voči Slovensku od európskych krajín, napríklad Českej republiky.

Odmieta aj priame zapojenie slovenských vojakov do bojov na Ukrajine. Obáva sa eskalácie napätia po vyslaní vojakov z krajín EÚ a NATO. Považoval by preto za správne, keby parlament čo najskôr prijal rozhodnutie, že s takým niečím nesúhlasí.

Premiér tiež avizoval, že na aprílovej schôdzi Národnej rady SR sa bude rokovať aj o zmenách vo verejnom obstarávaní či pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie a podobne.

Išli vysvetľovať zákon, no najskôr zaútočili na novinárov a riaditeľa RTVS nazvali bezdomovcom. Ministerka kultúry a zástupcovia SNS chcú telerozhlas zmeniť pre údajnú neobjektívnosť spravodajstva: 

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Politika

Dôležité udalosti