Vláda chystá postaviť novú nemocnicu v Prešove, informoval premiér Robert Fico

Video televízie Markíza sa automaticky prehrá po krátkej reklame.

Premiér Robert Fico informoval, že vláda chystá postaviť novú vojenskú nemocnicu v Prešove. Poskytovať bude zdravotnú starostlivosť civilným občanom, nie len vojakom. Spadať však bude pod ministerstvo obrany. 

O návrhu novej nemocnice bude kabinet rokovať v stredu (17. 4.). Predložený materiál bude obsahovať bližšie detaily projektu.

Zároveň ním ministerka zdravotníctva uvoľní ruky ministrovi obrany Robertovi Kaliňákovi, ktorý bude môcť nemocnicu stavať.

Informoval o tom na kontrolnom dni na rezorte zdravotníctva pod vedením Zuzany Dolinkovej.

Premiér vyzval ministerku Dolinkovú, aby viedla sociálny dialóg s odborármi a pracovníkmi v zdravotníctve. „Vyzývam ju veľmi vážne, že nesmie podceniť rozhovory s lekármi a s odborármi. Na konci dňa by obeťou konfliktu bol pacient a to si nemôžeme dovoliť,“ zdôraznil Fico.

Prečítajte si tiež:

Výstavba nemocníc v Martine a Banskej Bystrici

Ďalšou témou ich rozhovorov bola zadlženosť nemocníc. Priblížil, že jeho kabinet má poskytnúť nemocniciam peniaze na ich oddlženie. Pôjde už o šieste oddlžovanie. Fico upozornil, že k schváleniu peňazí dôjde len vtedy, keď Dolinková predloží zoznam systémových opatrení, ktoré zabránia ďalšiemu zadlžovaniu štátnych zariadení.

S ministerkou debatoval aj o situácii vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Fico požiadal Dolinkovú, aby vo VšZP urobila audit a zistila, čo sa v poisťovni dialo po roku 2020 a vypovedala nevýhodné zmluvy.

Dolinková informovala Fica aj o stave výstavby nemocníc v Martine a Banskej Bystrici. Do roku 2026 majú stáť hrubé stavby, do roku 2028 už majú byť nemocnice otvorené a funkčné. 

Rezort zdravotníctva realizuje projekty aj v Rimavskej Sobote a v Spišskej Novej Vsi.  

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Zdravotníctvo

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.