B. Kollár: Patriot ostane na Slovensku dva roky, potom ho odkúpime za zostatkovú cenu

Video televízie Markíza sa automaticky prehrá po krátkej reklame.

Hosťami relácie Na telo boli Boris Kollár (Sme rodina) a Robert Fico (SMER-SD).

Dlho skloňovaná možnosť poslať na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany S-300 sa stala realitou. Slovensko má k dispozícii adekvátnu náhradu v podobe zapožičaných systémov Patriot, vyhlásil v relácii Na telo predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Naopak, podľa šéfa opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica je poskytovanie zbraní zapájaním Slovenska do konfliktu a razantne ho odmieta. 

Patriot ostane na Slovensku 

Darovanie slovenského systému protivzdušnej obrany S-300 bolo podľa šéfa strany Hlas-SD chybou a vyvoláva riziko. „Problém je v tom, že sme sa zbavili vlastníctva, ktoré sme vedeli ovládať. Dnes tu máme cudzie zbrane, cudzích vojakov, ktorí môžu kedykoľvek odísť,“ povedal R. Fico. Zároveň odmietol posielanie akýchkoľvek zbraní na Ukrajinu, pomáhať by sme podľa neho mali len humanitárne. 

Predseda parlamentu B. Kollár poodhalil, že systém Patriot, ktorý na Slovensko dočasne umiestnili spojenci z NATO, by mohol v krajine ostať až dva roky. Následne by mala byť možnosť získať jednu z batérií do slovenského vlastníctva natrvalo. „Tento systém tu zostane a na konci si ho bude môcť za veľmi výhodných podmienok na splátky kúpiť,“ naznačil B. Kollár. 

Koalícia s opozíciou podľa slov hostí nachádzajú zhodu v odsúdení násilia na Ukrajine. Opozičný poslanec R. Fico však tvrdí, že Slovenska sa konflikt netýka, „Ukrajina nebojuje za nás, takto to vidíme my v Smere,“ vyhlásil. Európska únia sa podľa neho nesnaží jednať o mieri, ale len prisluhuje záujmom Spojených štátov, ktoré z vojny profitujú.

„Zámer zarobiť na tejto vojne spojeným štátom vyjde, ale nie zarezať Ruskú federáciu,“ podotkol. Líder hnutia Sme rodina naopak upozornil, že následky prípadného úspechu ruskej agresie by mohli ohrozovať aj Slovensko, riziko vidí aj v susednom Maďarsku. „Hovoria o veľkom Uhorsku, kupujú si u nás nehnuteľnosti, rozdávajú pasy. To nie je sranda,“ povedal B. Kollár.  

Riešenie zdražovania chýba 

Vojna, podobne ako pandémia koronavírusu, sa na Slovensku prejavuje aj dramatickým zdražovaním. Vláda zatiaľ dočasne zastropovala ceny elektrickej energie a zemného plynu pre domácnosti. S konkrétnym návrhom na finančnú pomoc chudobným rodinám s drahými potravinami zatiaľ chýba. 

Podľa doterajších informácií plánuje vláda na adresné príspevky vyčleniť 133 miliónov eur, otázkou je, kde v rozpočte ich nájde. „Buď zvýšime deficit, nemal by som s tým problém, alebo zvýšime dane na tabak, alkohol a hazard,“ naznačil B. Kollár. Priznáva však, že k dohode koalícia ani po týždňoch rokovaní nedospela. 

Podľa lídra opozičnej strany vláda zlyháva. „Dávate omrvinky v porovnaní s tým, čo dávate Ukrajincom,“ vytkol R. Fico. Peniaze na zmiernenie zdražovania by podľa neho vláda mohla nájsť napríklad aj v eurofondoch. 

Záznam diskusie si môžete vypočuť vo forme podcastu:

Odpovede na divácke otázky nájdete v našom článku.

Prečítajte si tiež:

​Počas diskusie diváci rozhodli, že viac ich presvedčil Robert Fico. Od ľudí získal 54 percent hlasov. Predsedovi parlamentu dalo svoj hlas 46 percent divákov. Hlasovať môžete aj naďalej: 

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Na telo

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.