Na zozname strelca zo Zámockej bol aj exminister Branislav Gröhling či Robert Fico

Video televízie Markíza sa automaticky prehrá po krátkej reklame.

Na zozname strelca zo Zámockej ulice bol aj bývalý minister Branislav Gröhling. Potvrdil, že bol v tejto veci vypovedať na polícii. V hľadáčiku vraha boli aj ďalší politici, napríklad Robert Fico. Podľa informácií Markízy si strelec ako jeden z cieľov vytypoval aj politológa Grigoriho Mesežnikova.

Národná kriminálna agentúra si osoby, ktoré sa nachádzali na strelcovom zozname, postupne predvoláva vypovedať.

Hlavným cieľom bol premiér

Juraj K. sa netajil tým, že jeho primárnym cieľom bol premiér Eduard Heger. Potvrdil to aj policajný prezident Štefan Hamran. „Páchateľ sa opakovane snažil útočiť práve na jeho osobu. Časové súvislosti by som zatiaľ nechcel detailne popisovať. Máme preukázané, že tam (pred jeho bydliskom, pozn. red.) bol aj v deň spáchania skutku, predtým, ako k tomu došlo,“ vysvetlil.

To, že bol hlavným cieľom, potvrdil aj Heger. „Nemôžem potvrdiť ďalšie mená, keďže je to v stave vyšetrovania. Bol som vypočutý, ale neviem kto ďalší, nebol som oboznámený so spisom,“ uviedol.

Prečítajte si tiež:

V hľadáčiku mal aj opozíciu

Okrem vládneho spektra mal Juraj K. na zozname aj meno lídra opozičnej strany SMER-SD Roberta Fica. „V pondelok som bol predvolaný na NAKU. Kládli mi otázky, ktoré preukázateľne potvrdzujú, že na zozname s ľuďmi, ktorí boli v záujme tohto mladého človeka, som bol aj ja. Presne vedel, kde bývam. Podľa všetkého sa motal okolo môjho domu, ale mne to je jedno,“ povedal Fico.

Podľa Bezpečnostnej rady mal páchateľ zoznam viacerých osôb, na ktoré plánoval zaútočiť. „V ten deň chcel, či mohol, zaútočiť aj na Židov, novinárov či vládnu moc. Je tak zjavné, že išlo o útok na demokraciu s cieľom rozvratu spoločnosti a destabilizácie štátu. Bol to tak útok na slobodnú demokratickú spoločnosť, ktorá rešpektuje rôznorodosť,“ vyhlásil predseda vlády Eduard Heger s tým, že takýto čin nemôže zostať bez odozvy.

Prečítajte si tiež:

Zvolal preto mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady, na ktorej poveril jej členov vypracovaním konkrétnych návrhov a riešení na zvýšenie ochrany obyvateľov Slovenska.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) mená na zozname konkretizovať nechcel. Uistil však, že boli v tomto prípade prijaté príslušné opatrenia. Vzhľadom na to, že jedným z cieľov bol priamo premiér Heger, opatrenia zabezpečujúce adekvátnu ochranu sa týkajú aj jeho.

Reakciu Branislava Gröhlinga si môžete pozrieť vo videu dole.

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Krimi

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.