Bývalému vyšetrovateľovi NAKA zrušili obvinenie cez paragraf 363. Na tlačovkách ho spomína Robert Fico

Zásah NAKA.
Zásah NAKA. Zdroj: Facebook/Polícia SR

Bývalého príslušníka polície stíhali pre korupciu a zneužívanie právomoci.

Policajti z inšpekcie zadržali vyšetrovateľa NAKA Tomáša Emmela ešte vlani koncom mája. Noc vtedy strávil v cele. Jeho obvinenie súviselo s výpoveďami podnikateľa Petra Petrova alias Tigra.

„Vami uvedenej osobe bolo vznesené obvinenie v 2 skutkoch a to za pokračovací zločin prijímanie úplatku vo viacčinnom súbehu s prečinom zneužívanie právomoci verejného činiteľa,“ napísali nám vtedy z tlačového oddelenia ministerstva vnútra.

Známy paragraf 363

Teraz mu obvinenie zrušili podľa postupu podľa známeho paragrafu 363. Podľa našich informácií generálna prokuratúra argumentuje aj tým, že vidí rozpor vo výpovediach kľúčových svedkov – a to samostatne aj medzi nimi.

Tými svedkami sú spomínaný Peter Petrov alias Tiger a exfunkcionár NAKA Bernard Slobodník. Obaja vypovedali viackrát. 

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky v zastúpení prvým námestníkom generálneho prokurátora, na podklade návrhu obvineného JUDr. T.E., dňa 28. 2. 2023, zrušil uznesenie vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby a uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorými bolo obvinenému vznesené obvinenie pre pokračovací zločin prijímania úplatku vo viacčinnom súbehu s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a vyšetrovateľovi prikázal, aby o veci znovu konal a rozhodol,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

„Dôvodom zrušenia bola skutočnosť, že vzneseniu obvinenia predchádzalo závažné porušenie zákona, spočívajúce v tom, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo založené iba na viacerých výpovediach spolupracujúcej osoby, ktorej výpovede navzájom nie sú konzistentné a sú v nich závažné rozpory,“ priblížila Generálna prokuratúra.

„Výpovede ďalšej spolupracujúcej osoby, ktorá mala vyššie uvedené výpovede potvrdzovať, sú takisto navzájom nekonzistentné, sú medzi nimi závažné rozpory a navyše sú závažné rozpory medzi výpoveďami týchto svedkov navzájom. Žiadne ďalšie objektívne dôkazy, ktoré by výpovede týchto svedkov potvrdzovali, v prípravnom konaní produkované neboli,“ uviedla Tökölyová.

Podľa Generálnej prokuratúry sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, aby umožňovali vyvodiť podozrenie v rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinený sa skutkov tak, ako sú mu kladené za vinu, dopustil. 

Detaily obvinenia

Jeden zo skutkov z obvinenia Tomáša Emmela sa týka príbuzného exministra hospodárstva Štefana Žigu a kauzy Valčeky. Exvyšetrovateľa vinia z toho, že predlžoval jeho „neobvinenie“. Od bývalého šéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka mal za to zinkasovať úplatok dva a pol tisíca eur.

Prípad vraj zdedil a bol už v poradí štvrtý, ktorý kauzu vyšetroval.  Štefana Žigu obvinili z karuselového podvodu koncom roka 2020, pritom akcia v tomto prípade prebehla už v 2016. 

​Druhé obvinenie Tomáša Emmela súviselo so zmarenou akciou vo veci, v ktorej figuroval Peter Petrov alias Tiger. Vtedajší vyšetrovateľ to mal mužovi dopredu vyzradiť. Pri akcii potom údajne nenašli účtovníctvo a tým pádom ani dôkazy.

Za to mal Emmelovi Petrov zabezpečiť ako protislužbu stavebný projekt na chatu v hodnote približne osem tisíc eur. Emmel si vraj pýtal faktúru od architekta, no ten mu mal povedať, že je to vybavené. Vyšetrovateľ aj za tento skutok vinu odmieta.

Práve Emmelov úradný záznam, v ktorom sa spomína „Tiger“, čítal predseda Smeru-SD Robert Fico v minulosti na tlačovej konferencii. Podľa neho mal dokazovať manipulovanie s výpoveďami svedkov. Tomáš Emmel obvinenia odmietal.

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Práve sa číta

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

K téme Krimi

Dôležité udalosti

Sledujte kanál najsledovanejšieho televízneho spravodajstva na internete.